Lita inte en sekund på att Putin vill förhandla

Pressa inte Ukraina till eftergifter

Emmanuel Macron och Olaf Scholz framför ett Brandenburger Tor i ukrainska färger.

Vladimir Putins angreppskrig är inne på sin fjärde månad. Drömmen om en snabb seger har grusats, sedan Ukraina slog tillbaka angreppen och tvingade Ryssland till reträtt. Strategin har skiftat från storskalig offensiv till att försöka mala ner motståndet på mindre frontavsnitt.

Kriget kan pågå länge

Lärdomen från tidigare krig är att fredsförhandlingarna inte tar fart förrän någon av sidorna är på väg att förlora. Våldet kan fortsätta i månader och år.

Sanktionerna har långt kvar tills de blir tillräckligt effektiva. Sedan kriget började har EU-länderna köpt in rysk olja för 30 miljarder euro. EU:s nya sanktionspaket innehåller fortfarande stora läckor. Samtidigt drar Ryssland nytta av rekordhöga oljepriser och tecknar nya avtal med länder som Kina, Indien och Iran.

Den ukrainska motståndsviljan är hög, och landets försvar stöds genom leveranser av vapen, nödhjälp och reda pengar – bland annat från Sverige. Men ska Ukraina segra behöver man också befria områden som Ryssland ockuperat.

Inget om Ukraina utan Ukraina

I september 1938 förhandlade de franska och brittiska ledarna om de nazityska kraven på delar av Tjeckoslovakien. Hemma från München sa den brittiske premiärministern att överenskommelsen innebar ”fred i vår tid”. Två år senare var Paris ockuperat och London terrorbombat.

När nutidens franska och tyska ledare Emmanuel Macron och Olaf Scholz i helgen ringde till Putin och vädjade till honom att börja förhandla väckte det ont blod. Lettlands premiärminister Krisjanis Karins såg ingen poäng med att förhandla med någon som begår folkmord i ett annat land, och menade att Putin skulle börja prata när han känner att han förlorar.

I en artikel i New York Times den 31 maj återupprepade USAs president Joe Biden principen ”inget om Ukraina utan Ukraina”. Han lovade att inte pressa Ukraina till eftergifter, utan fortsätta stärka dess motstånd.

Ukrainas kamp är vår

För om Ryssland inte betalar ett högt pris, så skickar det en signal till andra att de kan underkuva sig andra länder. Det skulle hota andra fredliga demokratiers existens, och markera slutet på en regelbaserad världsordning.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj menar att kriget bara kan avslutas genom diplomati. Men för att en rättvis fred ska vara möjlig behöver vårt stöd vara orubbligt.

För Ukrainas kamp handlar inte bara om ett folks rätt till självbestämmande. Den handlar om att demokrati och frihet över huvud taget ska vara möjligt.

Kriget fortsätter, och ingenting tyder på att det tar slut inom kort. Hur påverkar det oss och hur kan vi bäst visa solidaritet med Ukraina?

I chatten diskuterar Peter Gustavsson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Peter Gustavsson
    3 juni 2022

    Klockan har slagit halv tio och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som har bidragit med synpunkter och frågor. Ha en trevlig fredag och en härlig långhelg!

  • 3 juni 2022

    De företag som lämnat Ryssland varför fortsätter de att betala löner till de anställda ?

    MIKAEL SVENSSON

    Hej Mikael! Jag vet inte om det allmänt är så eller om olika företag gör olika. Det kan nog säkert finnas företag som fortfarande sitter och hoppas på en snabb lösning och därför satt verksamheten i malpåse snarare än att stänga ner helt och hållet. Men krig är lätta att starta och svårare att avsluta, och förhandlingarna tar inte fart förrän någon ser att man håller på att förlora. Vi ska nog inte bli förvånade om detta krig fortsätter länge till - månader eller till och med år.

    Peter Gustavsson
  • 3 juni 2022

    För några dagar sedan hade NYT en lång artikel i vilken de uppmanade väst och Ukraina att avsluta kriget eftersom Ryssland redan vunnit det. Militära bedömare från väst ger helt olika förklaringar till utvecklingen.

    Vem och vad ska man lita på.

    Kenneth Eriksson

    Hej Kenneth! Ja vem i hela världen ska man lita på? Det är väldigt många uppgifter som cirkulerar och alla försöker prata upp sina segrar och prata ner sina förluster. Som alltid i krig. Ukraina lyckades hejda den ryska inmarschen i Kiev och skicka trupperna på reträtt. De har också lyckats avvisa ryska trupperna från Charkivområdet. Putins styrkor har vunnit terräng i södra Ukraina och i Donbas, men med stora förluster. Den ryska ekonomin är i kris och man har svårt att få fram nya soldater utan en allmän mobilisering som skulle öppna upp för en helt annan nivå av kritik mot kriget. Just nu pågår ett utnötningskrig och frågan är vem som kan stå upp längst. Då är vårt fortsatta stöd till Ukraina helt avgörande.

    Peter Gustavsson
  • 3 juni 2022

    Frankrike och Tyskland tvingade Ukraina till eftergifter i Minsk 1 och Minsk 2. Ryssland garanterade Ukrainas territoriella integritet i Bukarest då Ukraina gav upp sina kärnvapen.

    Inget av avtalen har gett "fred". Ryssland har sedan Sovjets fall kontinuerligt försökt ta över sina grannländer med början i Moldavien. Att någon tror det går att förhandla med Ryssland ärinte naivt utan korkat utan dess like. Ryssland måste förlora och måste förlora STORT! först då kanske de kan få komma in i värmen.

    Paul Göransson

    Hej Paul! Ja Putins idé handlar om ett nytt stor-Ryssland och han backar inte förrän han uppnått det – eller förrän han blir stoppad.

    Peter Gustavsson
  • 3 juni 2022

    Sanktioner fungerar nästan aldrig historiskt. Tvärtom så stärker de ofta makten för den styrande regimen, eftersom denna inför sitt folk då kan skuldbelägga de länder som inför sanktionerna och på så sätt få folket med sig.

    Fredrik

    Hej Fredrik! Bra poäng, sanktioner är ett tveeggat svärd. Argumentet för de nuvarande sanktionerna är framför allt att dra undan finansieringen till den ryska krigsmaskinen – att se till att det inte finns pengar att kriga för. Men innan man ser någon sådan effekt måste Europa sluta köpa olja och gas.

    Peter Gustavsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.