Bryr vi oss mer när vita drabbas av brott?

Fallet Gabby Petito rör upp frågor om rasism

Gabby Petito

Det har skrivits mängder av inlägg på Instagram om försvunna Gabby Petito, 22, från Florida. Människor som tänder ljus och ber för att hon ska komma hem välbehållen.

I söndags hittades hon död och i tisdags inledde FBI formellt en mordutredning i fallet.

Även Aftonbladet har skrivit flera artiklar om Gabby. Bland annat om de kusliga spår av ett kors som hittats inte långt från fyndplatsen.

En tragedi

Gabby Petitos öde är en tragedi. Hon hade drömmar om att bli resande influencer och var på bilsemester med sin fästman i Utah och Wyoming i augusti. Men fästmannen återvände utan henne och hon anmäldes försvunnen 11 september.
Det fanns flera tecken, bland annat sms till Gabbys mamma, på att allt inte stod rätt till mellan paret. Hennes fästman eftersöks nu i ett träskområde i Florida, dock utan att vara formellt misstänkt.

Varje amerikansk delstat har just nu flera hundra personer som saknas och flera tusen barn försvinner i USA årligen. Det är tyvärr inte ovanligt. Men få tänder ljus eller demonstrerar för dem?

Så varför har just det här fallet blivit så uppmärksammat både i sociala medier och i internationell media?

Hudfärg spelar roll

Organisationer som Black Lives Matter och andra som verkar för svartas rättigheter har ett svar på den frågan. För att Gabby är vit.

Fenomenet kallas för "missing white woman syndrome" försvunnen vit kvinna-syndromet. När vita, unga och gärna vackra kvinnor försvinner bryr sig allmänheten i större utsträckning. Detta har påvisats i flera fall av kidnappningar i USA. Ett exempel var då en sjuårig svart flicka och en fjortonårig vit flicka kidnappades ungefär samtidigt i USA. Media rapporterade endast om den vita flickan. Ett annat exempel är hur 710 personer som tillhör ursprungsbefolkningen i USA försvunnit de senaste tio åren från Wyoming, men de har inte genererat samma söktryck.

Medieuppmärksamheten påverkar även hur mycket resurser polisen och andra myndigheter lägger på fallen. I Gabbys fall har engagemanget varit enormt på nätet vilket har lett till att man vänt på alla stenar och följt upp de spår som finns.
Gabbys fall har fått stor uppmärksamhet även här i Sverige. Samtidigt har det gått åtta månader sedan en svart 12-årig flicka försvann i Linköping. Hon sågs senast i januari och det svala intresset för fallet av både media och myndigheter har fått kritik i sociala medier.

Finns även i Sverige

Även fallet med Abdilahi, 16 har genererat stor frustration. Han försvann 27 december men polisen begärde ut bilder från övervakningskameror där han kan ha befunnit sig först två veckor senare.

"Utredaren har varit på semester" fick familjen höra.

– Det känns som om man hade gjort mer om han hade hetat något annat, eller haft annat ursprung, säger storebror Abdirahim.

Lyckligtvis hittades Abdilahi den 20 januari, efter stor uppmärksamhet i främst sociala medier, men polisens agerande lämnar minst sagt en bitter eftersmak.

Så även i Sverige bör vi fundera över vem rättsäkerheten gäller och om vi lider av försvunnen vit kvinna syndromet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.