Kokande fågelungar visar att klimathotet är akut

Politikerna tävlar om att skydda bilägare

Floden Po i Italien håller på att torka upp. Bilden av flodbädden är från den 15 juni 2022.

Italiens största flod håller på att torka ut. Norra Italien har inte haft regn på mer än tre månader och nu hotas matproduktionen. Torkan är den värsta på 70 år. Och det är bara juni.

I Medelhavsområdet var temperaturen i mitten av juni uppe vid 40 grader på många platser. Det är temperaturer som kan vara skadliga och rentav dödliga för gamla och sjuka.

I Spanien kastar sig fågelungar ut ur sina bon mot en säker död eftersom de inte klarar den kokande värmen i boet men inte heller hunnit lära sig flyga. De senaste veckorna har boende i Sevilla och Córdoba upptäckt döende små tornseglare spridda på trottoarer och gator.

En av de tydligaste effekterna av klimatförändringarna är att extremväder förekommer allt oftare. Värmeböljor och torka är en form, långvariga regnväder med översvämningar en annan.

Under våren har vi påmints om att beroendet av fossila bränslen inte bara är skadligt för klimatet. Det gör också Europa beroende av auktoritära regimer i Ryssland och Mellanöstern.

Runt om i Europa tas det nu fram förslag till hur man kan fasa ut den ryska oljan och gasen. I sommar sänker Tyskland priserna på buss, tåg och spårvagn med 90 procent.

I EU pågår en intensiv kamp där vänstersidan vill minska ner på antalet utsläppsrätter för att göra det dyrare och svårare att släppa ut växthusgaser.

Inför valet 2018 startade en svensk femtonåring vad som snart skulle bli en global rörelse av barn som tröttnat på klyftan mellan ord och handling i klimatfrågan. Och för några veckor sedan träffades världsledare i Stockholm för att påminna varandra om vikten av att fortsätta minska utsläppen.

Men den svenska debatten går baklänges, när politikerna tondövt tävlar om vem som bäst kan skydda bilägarna från högre bensinpriser.

Ju sämre vi lyckas med att minska utsläppen, desto mer behöver vi investera i att anpassa våra samhällen till ett varmare klimat. I Frankrike diskuteras hur man kan plantera träd och anlägga parker och dammar för att förhindra att städerna blir obeboeliga.

Och i Spanien går invånare samman för att rädda fågelungarna. Hittills har över 400 fåglar förts till ett center där de kan återhämta sig.

I äldre tider brukade arbetarna ta med sig en kanariefågel när de kröp ner i gruvorna. Om fågeln trillade av pinn, var det en tidig signal på att luften i gruvgången var giftig.

Sommaren 2022 är det döda tornseglarungar som visar oss att det är dags att ta varningarna på allvar.