Mejla

Susanna Kierkegaard

Uppfriskande att höra Andersson göra bort sig

Hon låter åtminstone inte helt förstoppad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson är inte känd för att skratta på bild. Det är väl tur det. Hon sitter i Sagerska palatset, inte biljettluckan på Leos lekland.

Men i morgonens partiledarutfrågning i Ekot får hon faktiskt både sig själv och programledarna att fnissa lite. Det är inget objektivt toppenskämt direkt. Men klockan är trots allt sju på morgonen.

Andersson säger att hon hade tyckt att det vore bra och rimligt om Socialdemokraterna fick en egen majoritet i riksdagen, även om hon erkänner att det inte är det ”mest sannolika, tyvärr”. Inget som platsat på stand up, men det är åtminstone inte regisserat av någon förvuxen ungdomsförbundare med överdriven tilltro till sina kvalitéer som spinndoktor.

Verkar improvisera

I jämförelse med utfrågningen av Ulf Kristersson i går känns Magdalena Andersson avslappnad. Visst rabblas det en del talepunkter, som under utläggningen om vinster i välfärden. Men emellanåt verkar hon faktiskt improvisera.

Nato kommer förstås på tal och programledarna citerar Finlands president Sauli Niinistö som i juni sa att Finland inte hade ansökt om medlemskapet om de vetat hur Turkiet skulle agera. Andersson svarar först att det är en hypotetisk fråga hon inte tänkt på och att ett sådant resonemang får komma i eventuella memoarer. Men sen vågar hon sig ändå på att provtänka lite i direktsändning.

Låg ribba

Ribban är låg när kravet på en partiledare är att inte låta fullständigt förstoppad. Men reaktionerna på utfrågningen av Magdalena Andersson visar varför politikerna helst undviker improvisation. När hon får en fråga om en fängslad kurdisk oppositionspolitiker kritiserar hon Turkiet i allmänna ordalag men vill helst undvika att säga något drastiskt om fallet.

– Anledningen till att jag låter lite tveksam är att jag skulle behöva kolla upp bakgrunden mer, säger hon enkelt.

Klipp till rubriker om att statsministern är ”pressad”, ”inte insatt” och påståenden om att inte kunnat ställa sig bakom utrikesminister Ann Lindes uttalanden till stöd för oppositionspolitikern.

Slingrade sig inte

Anderssons svar var knappast någon succé. Men det är också rätt trevligt att höra en politiker erkänna att hon inte har full koll. För en gångs skull slapp lyssnarna det sedvanliga slingrandet.

Det borde egentligen inte vara anledning till applåder. Men när konkurrensen består av leende cyborger med blekta tänder är det uppfriskande att lyssna till en människa.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.