Lögner, foliehattar och trolleri i svettig debatt

Himlen föll ner över Ulf Kristersson

Aftonbladets partiledardebatt leddes av My Rohwedder, Cecilia Vaccari, Robert Aschberg, Soraya Hashim och Lena Mellin.

Det är rejäla säkerhetspådrag utanför Norra Latin i Stockholm inför Aftonbladets partiledardebatt. Vid ingången från Olof Palmes gata står en polisbil i vägen. Vi får gå runt hela kvarteret för att komma in.

Väl inne, efter en säkerhetskontroll värdig en flygplats, så möter jag två centerpartister. Jag frågar dem vad de tycker om att Annie Lööfs öppnat för att regera med S, och de är genast oense. En minut in i samtalet.

Samlas till pep talk

Så öppnas dörrarna till den magnifika gamla skolaulan där debatten ska äga rum. Och snart är partiledarna på plats.

Magdalena Andersson (S) samlar sina styrkor till ett pep talk. Och jag funderar på vad den unge centerpartist som just sagt till mig att han hoppas på en högermajoritet i valet tänker, när han ser Annie Lööf (C) försnacka med S, V och MP.

Debatten äger rum i ett riktigt rysarläge i opinionen. Enligt Aftonbladet/Demoskops augustimätning är det extremt jämnt mellan blocken.

Fossilhöger och utförsäkringar

Först ut i debatten är Johan Pehrson (L), som vill prata skola men tvingas försvara varför hans parti i stället prioriterar skattesänkningar för höginkomsttagare.

Märta Stenevi (MP) smattrar av den ena vassa formuleringen efter den andra i klimatdebatten. Som ”ta av foliehatten, Jimmie” och ”ni i fossilhögern är bara överens om att inte göra något”.

Ulf Kristersson (M) fortsätter hävda att regeringen stängt reaktorer som ett affärsdrivande bolag lagt ner. Samtidigt envisas han med att påstå att S kommer återinföra fastighetsskatten. M-ledaren fortsätter bygga sin valrörelse på att sprida lögner om motståndaren.

Nooshi Dadgostar (V) påminner väljarna om att Kristersson utförsäkrade tiotusentals svenskar under sin tid som socialförsäkringsminister. Och att han återigen vill sänka a-kassan, utförsäkra och införa fler karensdagar.

I en minnesvärd ordväxling frågar Annie Lööf (C) sin gamla allianspartner Ulf Kristersson varför han samarbetar med SD, fast han sagt att han inte skulle göra det ”om inte himlen faller ner”. Kristersson svarar att ”det som hände var att himlen föll ner”.

De fyra partiledarna som står bakom Magdalena Anderssons regeringsalternativ hade ett pep talk inför debatten.

Gruset i regeringsbildningen

Ebba Busch (KD) vill slopa regionerna och överföra makten över sjukvården till staten. Det ger övriga partiledare tillfälle att fråga Busch varför vården fungerar så dåligt när 8 av 10 svenskar bor i regioner som styrs av KD.

Johan Pehrson frågar Nooshi Dadgostar (V) varför hon inte vill sänka skatten för att få fler att bidra till välfärden. Dadgostar kontrar med att Pehrson sysslar med trolleri och undrar varför han inte inför noll procent i skatt så han får in ännu mer skatteintäkter.

När programledaren Robert Aschberg frågar V-ledaren om det är ett absolut krav för hennes parti att sitta i regeringen svarar hon ja. Något som får Aftonbladets politikreporter My Rohwedder att genast döpa Dadgostar till ”gruset i Magdalena Anderssons regeringsbildning”.

Skollobbyisternas pamfletter

Annie Lööf frågar Jimmie Åkesson (SD) varför han med sitt partis historia inte markerar hårdare mot rasism i de egna leden. Åkesson tycker argumenten är tröttsamma och att det kastas pengar i svarta hål.

Magdalena Andersson menar att alla vill fixa avarterna i skolsystemet när det vankas val, men när det är över röstar de borgerliga nej till alla förslag. I en replikväxling menar hon att Ulf Kristersson är en ”statsministerkandidat som läser rakt ur skollobbyisternas pamfletter”.

Annie Lööf lyfter mäns våld mot kvinnor, och passar på att ifrågasätta Ebba Buschs syn på aborträtten. Men när Nooshi Dadgostar frågar Lööf hur förslaget om marknadshyror ska hjälpa kvinnor som utsätts för våld i hemmet att få en ny bostad, har C-ledaren inga svar.

Efter debatten stod ungdomsförbunden utanför Norra Latin. SSU syntes och hördes mest.

Sånger utanför

Efter dryga två timmars het debatt i en allt svettigare lokal är det över.

När partiledarna kommer ut ur lokalen möts de upp av sina respektive ungdomsförbund. Störst och flest är SSU, som viftar med röda fanor och sjunger om att ”Sverige behöver en soc-i-aldemokratisk regering igen”.

Men för att orden i den där sången ska bli verklighet behöver Magdalena Andersson inte bara göra ett bra valresultat. Nooshi Dadgostar och Annie Lööf behöver lära sig att prata med varandra.

Kanske var dagens lilla pep talk en början.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.