Måste rusta oss för ett nytt 2018

Varnar för brandrisken: ”Torkar upp dag för dag”

Släckning nattetid av en brand i Vrinneviskogen i Norrköpings kommun 2018.

Det råder just nu värmebölja i Sverige, och SMHI varnar för mycket höga temperaturer. Det är rusning efter fläktar, och många äldreboenden pressas av att försöka svalka äldre, sköra människor. Som om inte coronapandemin vore nog.

Men de höga temperaturerna medför även andra problem. Nu varnar räddningsledare för brandrisken.

Johan Szymanski, räddningschef i Mora som var med och släckte bränderna 2018, säger till Svt att han ser stora likheter med situationen för två somrar sedan. ”Vi ser ju att det torkar upp dag för dag och vi når samma extremvärden som vi hade då. Det är ett ytterst allvarligt läge”, säger han till Svt.

Krävde 7000 räddningsinsatser

Det var de mest omfattande skogsbränderna i modern tid, som krävde 7 000 räddningsinsatser i terräng och sargade 25 000 hektar mark och skog. Då krävdes på vissa håll internationell hjälp för att bekämpa de våldsamma bränderna, och förstärkning kom från Danmark, Polen, Tyskland, Frankrike, Italien, Litauen och Norge. Frivilliga som bistod i arbetet gjorde också enormt stor skillnad.

Sedan 2018 har man insett att både förberedelserna och samordningen måste förbättras, och enligt Johan Szymanski är beredskapen bättre nu. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har exempelvis upphandlat vattenskopande brandflygplan som kan sättas in vid skogsbränder. Att förstärka brandförsvaret är att rusta Sverige för framtiden, eftersom en av effekterna av den globala uppvärmningen är ökad risk för skogsbränder.

Största hotet i hettan

Man får därför också hoppas att man runt om i Sverige nu börjat ta tag i bristen på deltidsbrandmän, som Aftonbladet Ledare tidigare skrivit om. Utrustningen är viktig, men allra mest avgörande är att man snabbt kan begränsa eldens framfart med mycket folk på plats. Det är ett tungt och riskfyllt arbete, där rusande toppbränder och fallande träd plötsligt kan göra en plats livsfarlig. Kostnaderna för beredskap i form av människor måste placeras under kolumnen absolut nödvändiga.

Den mullrande torråskan är nu största hotet i hettan, och 2018 var blixtnedslag orsak till att så många bränder rasade parallellt. Samtidigt har många stora bränder i Sverige startats oavsiktligt av människor, genom slarvigt släckta grilleldar och cigaretter, gnistor från tåginbromsningar och från skogsmaskiner. När det nu är så torrt har vi alla ett ansvar att vara våra egna brandvakter.

Förhoppningsvis är brandsommaren 2020 betydligt lindrigare än den 2018. Men mycket höga temperaturer är en bister försmak av klimatkrisens framfart i Sverige, och den måste vi tyvärr rusta oss för.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.