Mejla

Lovisa Arvidsson

Utan kontanter blir du ett lätt mål för Putin

Bankernas slöhet är en säkerhetsrisk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allt mindre kontanter cirkulerar i landet.
Allt mindre kontanter cirkulerar i landet.

Du står i kön på mataffären. Alla är trötta under kaostimmen, den där minimala stunden då allt ska klaffa. Barnen hämtas från dagis, maten ska handlas, man ska frakta sig själv och ett gäng blodsockriga barn hela vägen hem och till råga på allt ställa fram något nyttigt på matbordet inom en vettig tidsrymd.

Så lägger butikens digitala betalsystem ner.

Är du en av få som kan glida förbi kön och betala ändå, medan du nynnar "cash is king"? Eller är kvällens mathandling körd? Det spelar ingen roll hur mycket du viftar med ditt lilla bankkort om butiken ändå inte kan använda det.

Färre kontanter

Det är inte mycket kontanter i omlopp i Sverige. Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, uppmanar privatpersoner att ha minst 2000 kronor hemma. Gärna i mindre valörer. Det är en del av vår krisberedskap.

Det är inte bara när man står blodsockrig i matkön på Ica som det blir kaos utan kontanter. Befinner sig landet i krig eller kris går det snabbt utför om vi inte kan handla mat, hämta ut medicin från Apoteket eller tanka bilen.

Med 2000 kronor klarar vi oss åtminstone något dygn, menar MSB.

Men få lär vara så pass förutseende.

Digitalisering

Förutom i Sverige är det bara i Norge som mängden kontanter i omlopp har minskat de senaste tio åren. Det hänger naturligtvis ihop med den höga digitaliseringsgraden. Vi har trygga, effektiva och säkra digitala betalsystem i Sverige.

Butiker och kollektivtrafik vill ha så lite kontanter som möjligt, det minskar rånrisken och gör livet lättare för dem som sitter i kassan. Här slösas ingen tid på att räkna småmynt längre.

Dessutom finns Swish på varenda kottes telefon. Förutom pensionärerna, de håller hårt i sina analoga plånböcker.

Glesbygd särskilt utsatt

Inte ens bankkontoren vill ha hand om kontanter längre. Man vill hellre lägga pengar på hög till banktopparnas bonussystem.

I glesbygdsområden stängs såväl bankkontor som bankomater på löpande band, trots en ny lag om att ingen ska ha mer än 2,5 mil för att ta ut kontanter (förutom i den allra glesaste glesbygden).

Och där börjar vi faktiskt skönja ett problem.

Vi lever i ett näst intill kontantlöst samhälle. Det gör oss sårbara. Om främmande makt vill oss illa är våra digitala betalsystem ett enkelt mål som skapar omedelbart kaos.

Ja, ni vet mycket väl vilken nutida härskare det syftas på.

Frågan bör ställas. Vad händer om våra betalsystem stängs ner och ingen har pengar att röra sig med?

Det är en sak att komma hem tomhänt från Ica. En annan sak att samhället slutar fungera för att ingen kan betala när det digitala pengaflödet stryps.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN