Ebba Busch vänder kappan efter vinden

Ska man skratta eller gråta åt lögnerna?

Ebba Busch säger i Agenda att det är ”regeringens linje” att bygga ut vindkraften. Annat lät det i valrörelsen.

Rolighetsministern Johan Pehrsons ord är redan bevingade. ”När man går till val säger man en sak innan valet. Sen genomförs valet, så säger man en sak också efter valet.”

Eftersom man tydligen inte får skratta åt galenskapen – som Magdalena Andersson gjorde åt Ebba Buschs uttalande om att sanning är viktigt för henne – får man försöka bemöta den.

I Ulf Kristerssons regering verkar nämligen Pehrsons ord blivit lag.

Klimat- och energiminister Ebba Busch har gjort det till en konst att skamlöst vrida på sanningen till sin fördel.

Elstöd? Jag lovade inget elstöd till den 1 november, det var det Ulf som gjorde.

Senaste exemplet är vindkraften.

Röstat nej till fler vindsnurror

I valrörelsen gick Kristdemokraterna till hårt angrepp mot en utbyggnad. Då var budskapet "Sätt stopp för MP:s stålskogar av vindkraft". I söndagens SVT:s Agenda-special om energiförsörjningen hävdade Busch motsatsen – att vindkraft som lösning på energikrisen är "regeringens linje".

I sann Pehrson-anda menar hon nu att det är "hål i huvudet" att det tar så lång tid att bygga havsbaserad vindkraft. Ändå var det inte länge sedan riksdagen röstade om att korta prövningstiderna. Men då röstade KD nej, tillsammans med vännerna i Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Man säger en sak innan valet, sen säger men annan sak efter valet.

Industrin är enig

I SVT Agenda var direktörerna för papperstillverkaren Holmen, batteritillverkaren Northvolt och ståltillverkaren SSAB rörande överens.

Det behövs mer el nu och då är det vindkraften som det främst bör satsas på. Den är billigast, grönast – och går snabbast att få på plats.

Plötsligt ekade regeringens fixering vid kärnkraft tomt. Det insåg till och med energiminister Busch. Kvickt fann hon sig och påstod att det finns en "fiktiv" motsättning mellan kärnkraft och vindkraft.

I själva verket är det hennes eget parti som hårdast drivit på den motsättningen.

Rena bedrägeriet

Buschs tal om "Magdapriser" på elen och att den förra regeringen lagt ned kärnkraftverk har varit rena lögner. Nu försöker energiministern låtsas som att hon hela tiden har förespråkat vindkraft.

Visst är det bra att kunna byta åsikt när man har fel, men det här är rena bedrägeriet.

Kanske blandar hon ihop att vara för vindkraft med att ständigt vända kappan efter vinden?

Går det att lita på regeringens energipolitik?

Jonna Sima chattade tidigare med läsare om texten.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    8 feb 2023

    Tack så mycket för dagens diskussion om elförsörjning och Ebba Buschs förhållande till sanningen. Ha en fortsatt trevlig dag så hörs vi snart igen! /Jonna

  • 8 feb 2023

    Hur ska man kunna lita på en politiker som inte ens är medveten om när hon talar mot bättre vetande och när hon inte gör det. Jag tror faktiskt inte att Ebba ljuger. För att ljuga måste man vara medveten om att det man säger är osanning. Det här är farligt på riktigt. Självklart går det inte att lita på Ebba Busch

    SÖREN HENRIKSSON

    Jag har också känslan att hon själv tror på det hon säger. Det är en mycket märklig situation och väldigt svårt att bemöta som debattmotståndare. Men det är uppenbart att vi inte längre bara kan skratta åt eländet. Vi måste slipa på argumenten och genomlysa lögnerna. Som i USA under Donald Trump.

    Jonna Sima
  • 8 feb 2023

    Nej ,det inte då dina sossar tillsammans med mp förstört ett av världens bästa elsystem. Kommer att ta decennier att få ordning på alllt

    Målaren

    Jag trodde vi i sann demokratisk anda hade en folkomröstning kring kärnkraften 1980? Linje 2 fick flest röster. Det innebär att: Kärnkraften ska avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd.

    Jonna Sima
  • 8 feb 2023

    ja, det går att lita på regeringens energipolitik, lika mycket som det gick att lita på den förra regeringens dito. Problemet med energipolitik, är att man hamnar i målkonflikt hur man än gör, den gröna omställningen ( i norr) kräver ca 6000 vindkraftverk i Norrland , men ingen vill ha dom som granne. Vindkraftverk i söder, sätter försvaret stopp för. Och kärnkraftverk som granne motsätter sig , ja just, grannarna.

    Tony

    Så är förstås dilemmat. Men nu är det ju framför allt satsningar på havsbaserad vindkraft som ligger i "pipen". Det är inte heller helt okomplicerat, ur säkerhetspolitisk synvinkel till exempel.

    Men det stör åtminstone inte någon granne och kan producera ansenliga volymer el. Men hittills har moderater och kristdemokrater ute i kommunerna satt stopp för byggen. Och i riksdagen har partierna röstat nej till att stoppa kommunernas veton. Då blir det väldigt svårt det hela.

    Jonna Sima
  • 8 feb 2023

    För att påstå sig vara kristen tar hon alldeles för lätt på det nionde budordet. Mot det - är hon ens kristen?

    Egil

    Hon påstår ju det. Men hon är ju skolad i Ulf Ekmans Livets Ord-församling. De var väl nästan mer fokuserad på tungotal än sanning. ;)

    Jonna Sima

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln