Kvinnor betalar om Kristersson tar över

F-kassans får uppdraget att jaga sjuka

Nyligen presenterade Försäkringskassan en genomgång där man jämför sjukfrånvaron i Sverige med den i andra länder. Det skiljer inte så mycket, visar det sig. De svenska sjuktalen är ungefär som genomsnittet i Västeuropa.

Ingen borde egentligen vara förvånad. Idén om svenskarna som världens sjukaste folk har antagligen aldrig varit sann, och den är definitivt inte sann idag.

Ulf Kristersson vill dra in ersättningen till sjuka.

Att sjukförsäkringen inte fått större plats i valdebatten är märkligt. Under de åtta år regeringen Reinfeldt satt i Rosenbad dominerades debatten av nedskärningar, stupstockar och bisarra historier om människor som förväntades söka jobb som inte längre finns.

Blev inte friska

Utvärderingar har gång på gång visat att politiken varken gjorde att människor blev friska eller att de kom tillbaka i arbete. Nu vill Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson göra om precis samma sak.

Pengarna man hoppas spara ska användas för att sänka skatten. Hur Jimmie Åkesson har tänkt sätta stopp för det kan man bara gissa.

På en punkt sticker ändå Sverige ut. Skillnaden mellan kvinnor och mäns sjukfrånvaro är större än i många andra länder. I Försäkringskassans rapport förklaras det lite avmätt med att "kvinnor fortfarande tar stort ansvar för barn och familj".

Männen återhämtar sig

Medan männen återhämtar sig ser kvinnorna till att familjen får mat, att det finns rena kläder och att bostaden blir städad. Till sist brister det, i alla fall för en del. Och det är de som kommer att få betala det högsta priset om Svantesson tar över finansdepartementet.

Den ojämställda vardagen är förstås inte unik för Sverige. Kanske kan det vara tvärt om. Försäkringskassans genomgång visar att länder där fler kvinnor börjar arbeta heltid också blir mer lika Sverige. Bristen på ett jämställt vardagsliv gör fler kvinnor sjuka.

Kvinnor jobbar

Det som gör att vår arbetsmarknad sticker ut är sysselsättningsgraden för kvinnor. Sysselsättningsgraden för kvinnor, det sätt SCB mäter, låg förra kvartalet på nästan 68 procent.

Kvinnor som är födda i andra länder arbetar lika mycket som europeiska kvinnor i genomsnitt.

Det är inte så konstigt att Ulf Kristersson ibland tvingas hitta på siffror för att kunna prata om utanförskap.

Ohälsa löser man inte med karensavdrag, stupstockar eller indragen sjukpenning. Det vet människor, och det är nog därför Kristersson helst inte pratar om vad som kommer att hända med sjukförsäkringen om han blir statsminister.


Moderaterna vill återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Man vill också sänka ersättningen i a-kassan. I valdebatten kallar man politiken ”arbetslinjen”.

Innebär sänkt ersättning och karensdagar att människor blir friskar, eller att fler kommer i arbete?

I chatten diskuterar Ingvar Persson med läsare.

Denna chatt är stängd.

  • 5 sept 2022

    Min mamma har varit sjukskriven sen 1998 . Nu vill försäkringskassan hon ska börja jobba igen o anser hon kan jobba 100% fast hon är halvsida förlamad. Hur tänker politikerna i detta egentligen ? Att sänka a-kassan och andra bidrag hur hjälper det folk . Nej jag hoppas det blir en rejäl skakom detta valet så kanske vissa partiledare slutar o vi kan få nytt blod som KANSKE bryr sig om Sverige och inte bara leka makthavare

    Linus Dahlqvist
  • Ingvar Persson
    5 sept 2022

    Klockan har slagit halv och jag vill verkligen tacka alla som bidragit, både med inlägg som publicerats och allt som jag dessvärre inte hunnit få med.

    Sista orden går idag till Linus.

  • Ingvar Persson
    5 sept 2022

    Hej.

    Som sagt. Det är ett ämne som borde diskuteras mycket mer.

  • 5 sept 2022

    Moderaterna vill inte "bara" införa stupstocken, och en till karensdag vid dag 15.

    De vill ju dessutom

    • sänka ersättningen

    • låta sjuka betala högre skatt eftersom M's alla jobbskatteavdrag inte gäller de sjuka som ska motiveras till arbete.

    • öka avtrappningen, dvs snabbare sänka ersättningen som i dag sker vid 1 årsgränsen (från 80% till 75% av SGIn)

    • införa ännu hårdare regler för att få beviljad sjukersättning. Det gör att fler ligger kvar i sjukpenningsärenden och det längre - så fler når stupstocken.

    • Ge mer makt över intygen åt handläggarna har vi sett i en motion också.

    #116omdagen
  • Ingvar Persson
    5 sept 2022

    Hej Tony.

    Kronologin stämmer inte riktigt, generaldirektören i fråga kom senare. Men det är sant att försöken att sänka sjuktalen var en stor fråga redan innan regeringen Reinfeldt. Bland annat infördes ju en sjuklöneperiod för att öka arbetsgivarnas intresse för arbetsmiljön.

    Det Moderaterna kallar arbetslinjen är dock något mer. Det har verkligen gjort det till en hörnsten i sin politik att dra ner i trygghetssystemen. Och det tänker de säkert fortsätta med.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.