Anders Tegnell behöver stoppa mer än spriten

Julen får inte bli en fest för superspridare

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LOTTE FERNVALL

LEDARE

En av de svåraste frågorna på Folkhälsomyndighetens pressträffar hittills kom nog från Lilla Aktuellt.

Det var i april och uppmaningen "håll avstånd" hade börjat klistras upp överallt. Men hur långt?

På Vårdguiden stod det två meter, på vissa skyltar en och en halv meter och Folkhälsomyndigheten sa själva "armlängds avstånd".

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten förklarade pedagogiskt att det beror på. En exakt siffra är svår att säga eftersom omständigheterna varierar. Men man ska inte riskera att hosta på varandra.

Jag vet inte om Lilla Aktuellt hade så stor nytta av svaret.

Min personliga erfarenhet av barn är att "det beror på" betyder ungefär "gör som du vill".

Problemet just nu är att även Sveriges regioner och kommuner, SKR, agerar som barn. Och de är inte de enda.

Enligt en överenskommelse mellan Socialdepartementet och SKR den 11 juni 2020 tar staten alla kostnader för regionernas testning, förutsatt att de använder godkänd teknik. Sedan dess har det varit fritt fram för regionerna att bygga upp testningskapacitet och förbereda sig för en andra våg av covid-19.

I Stockholm lovade finansregionrådet Irene Svenonius (M) storskalig testning.

– Vi vill att alla stockholmare som önskar ska få testa sig både för pågående virus och antikroppar, sa hon i DN.

Man kan undra om Svenonius har sovit på mötena sedan dess. Någon storskalig testningskapacitet har i varje fall inte byggts upp. Och nu är det kaos igen, fullständigt kaos.

I Region Stockholms app "Alltid öppet" möts man av en röd ruta med varningen att hemtest inte går att beställa. Drive-in test finns, men inga tider.

Problemet är att beslutet från i juni inte är bindande. I enlighet med det kommunala självstyret har regionerna sedan dess gjort lite olika. Eller inget alls, som i Stockholm.

– Den ganska splittrade bild vi har med 21 regioner gör det naturligtvis ganska problematiskt. Det blir ganska snabbt kapacitetsbrist i sådana system, kommenterade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson diplomatiskt till Sveriges Radio.

Eller på ren svenska: istället för en kapten på Titanic så har vi 21 kaptener. Som styr åt lite olika håll.

Smittan däremot, bryr sig oförskämt nog inte om Sveriges regionala indelning. Trots att Axel Oxenstierna lade grunden till den redan på 1630-talet.

SKR är ingen statlig myndighet utan en lobbyorganisation för lokalpolitiker. Bakom kulisserna har man styrt stora delar av Sveriges coronastrategi.

Regionerna har ansvar för sjukvård, medicinsk kunskap och testning medan kommunerna styr äldreomsorgen. Det är här hjältarna i vård och omsorg jobbar och det är här första linjen mot corona går.

Men här finns även deras politiska ledning. Det var SKR som stoppade högre krav på skyddsutrustning i våras efter att Kommunal lade skyddstopp på äldreboendet Serafen. Trots över 6 000 döda verkar organisationens främsta mål vara att värna det kommunala självbestämmandet och skylla ifrån sig på regeringen.

Sannolikt hade fler människoliv räddats under pandemin om krishanteringen styrts direkt av staten, utan SKR och dess politiker i vägen.

Och nu går alltså haveriet med testningen i repris.

Men att ändra något bara för att det inte fungerar?

Nä, men så roligt ska vi nog inte ha det. SKR slår benhårt vakt om sitt inflytande, även nu.

"SKR lyfter de behov som kommuner och regioner har" skriver organisationen på hemsidan om sin roll i pandemin. En lätt förskönande beskrivning.

Kanske vi kan hoppas på att Coronakommissionen i efterhand tar tag i ansvarsfördelningen?

Personligen tror jag inte det heller. Kommissionens sammansättning talar för att syftet snarast är att hitta en syndabock inför valet. En av de sju ledamöterna, Vesna Jovic, var dessutom VD för SKR fram till förra året.

Min gissning är att Coronakommissionen har stor förståelse för att den svenska förvaltningsmodellen är den bästa av alla världar, och därför inte bör ändras.
Tills vidare har regeringen de lagar, befogenheter och myndigheter den har och får göra det bästa av situationen. Men när detta är över behöver lapptäcket av särintressen sys om.

I veckan kungjorde Stefan Löfven att alkoholförsäljningen ska begränsas till klockan 22. Folkhälsomyndigheten skärpte de allmänna råden i ytterligare ett antal regioner. Men det lär inte räcka.

Smittspridningen ökar i nästan hela Sverige och vi närmar oss snabbt läget i våras.

Jag kan inget om epidemiologi utan litar på Folkhälsomyndigheten. Men jag kan en del om kommunikation. Och just nu hänger budskapen inte ihop.

Det är en smula oklokt att öka från 50 till 300 personer på allmänna sammankomster och därefter sänka till 50 i en stor del av landet. Eller lätta på övriga restriktioner för att sedan skärpa dem i 17 av 21 regioner. Motstridiga signaler bör inte skickas samtidigt.

Sorry, men det här måste faktiskt regeringen reda upp.

Stefan Löfvens återkommande fokus på varje individs plikt och ansvar var och är viktigt. Ord spelar roll, särskilt nu. Och Anders Tegnell måste skruva upp tonläget kring de råd som redan finns och som vissa verkar tycka ha blivit valfria.

Dessutom behöver Sverige sannolikt återgå till en gemensam nationell standard, lättbegriplig och lika för alla. Det har fungerat förut. Om smittspridningen ökar som i våras kräver det samma tydlighet som i våras.

Inte minst inför julhandeln, alla julbord och fester och de stora helgerna. Glädjens högtid får inte sluta som en fest för superspridare.

Om detta inte sker - och sker snabbt - kommer kraven på nationell lockdown komma tillbaka som ett brev på posten. Och partipolitiska gräl är det sista Sverige behöver just nu.

De allra flesta vill göra sin plikt, det har vi sett många gånger under denna pandemi. Människor vill göra rätt.

Men de behöver veta vad de ska göra.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar söndag 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.