Väljarna är vettigare än Moderaterna tror

Kränkning av rättigheter är inte ”en seger”, Forssell

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Kriminalitet är politiskt sprängstoff. Redan nu går det att se att frågan om den organiserade brottsligheten kommer att vara central i nästa riksdagsval. Det är en debatt som präglas av eskalerande retorik där båda sidor tävlar om att låta tuffa. Därför är det lätt att få bilden att vi svenskar uteslutande vill ha hårdare tag. Men se, så enkelt är det inte.

En önskan om fler poliser och hårdare straff samlar förvisso en stor del av svenskarna, knappt 80 respektive 70 procent. Samtidigt tror många på förebyggande åtgärder såsom fler socialarbetare, mer resurser till skolan och bättre fritidsaktiviteter för unga. Det framgår av en undersökning som SVT gjort.

Att få kontroll över gängkriminaliteten i Sverige handlar inte bara om att sätta dit brottslingar.

Han verkar ha gjort det till en sport att se hur mycket det går att tänja på rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

– Det löser inte grundorsakerna, den sociala problematiken i botten, som kriminalinspektören Kim Nilvall sa i Aktuellt på tisdagen.

Det är minst lika viktigt att ge barn i utsatta områden förutsättningar att undvika kriminella banor. Det förstår folk. De är vettigare än vad många politiker verkar tro.

Därför är det oroväckande att de som har siktet inställt på ministerposter med inflytande över kriminalpolitiken visar sig vara så ur synk med befolkningen. Moderaternas rättspolitiske talesperson heter Johan Forssell. Han verkar ha gjort det till en sport att se hur mycket det går att tänja på rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Häktningar är rena tortyren

På Moderaternas lista med förslag för att hantera kriminaliteten finns exempelvis visitationszoner. Inom dessa ska polisen kunna visitera människor utan misstanke om brott. Forssell skulle behöva ett rejält skohorn för att driva igenom förslaget om han samtidigt vill kalla Sverige för en rättsstat. Man får ändå förutsätta att Moderaternas väljare vill bo i en sådan.

En annan del av kriminalpolitiken som Forssell beklämmande nog gjort till en hjärtefråga är att häktningstiderna ska vara obegränsade. Svenska häktningar är rena tortyren. Det är inte jag som säger det, utan internationella institutioner som Europarådet och FN:s kommitté mot tortyr. Ett problem är användningen av isolering, en väldigt ingripande åtgärd mot personer som inte ens är fällda för något brott.

Därför var regeringen rätt ute när ett förslag om tidsbegränsade häktningar med minskad isolering lades fram i våras. Nu står det däremot klart att förslaget kommer att röstas ned i riksdagen.

Johan Forssell kallar det för "en seger" på Twitter. Kanske är det en seger för honom att debatten hårdnat så pass att mänskliga rättigheter inte är värda något. Men det är det knappast för väljarna.