Kärnkraftsförespråkarna är coolhetspopulister

Vindkraften hack i häl med kärnkraften


"Kärnkraften är så jävla cool!" utbrast en gång en av mina vänner. Jag kunde inte annat än att hålla med. Det finns en form av gammalindustriell charm över den atomdrivna elen. Det är en teknik som föreställs kunna lösa hela världens klimatproblem i ett enda stort svep. Dessutom med ett drag av nervkittlande fara förstärkt av tv-serier som Chernobyl.

Kärnkraftens upplevda coolhet är nog i första hand en generationsfråga. Vi som inte var med om kalla krigets hotfulla kärnvapendödläge eller de fasansfulla konsekvenserna efter Tjernobyl-katastrofen saknar den reflexmässiga skepticismen äldre känner.

Vindkraften är ikapp

Coolt eller ej, vindkraften kommer vara kungen över framtidens energiförsörjning. Redan 2023 förväntas vindkraften leverera mer energi än kärnkraften. Idag byggs det fler megawatt-timmar på ett kvartal som det förut byggdes på ett helt år.

Det handlar om enorma mängder energi som just nu byggs i södra Sverige.
Det är inte heller en marknad som hålls under armarna. Vindkraften byggs numera ut på marknadsmässiga grunder. Frågan är bara hur snabbt vi kan omfamna den här omställningen.

Så mycket kan man inte säga om kärnkraften. Kärnkraften skulle ta decennier att bygga ut och kommer ha svårt att stå sig i konkurrensen utan rejäla subventioner. Visst, om vi gör som Moderaterna vill och envisas med att pumpa in pengar i långsamma, ineffektiva projekt så skulle mer kärnkraft kunna vara ett alternativ för energiförsörjningen.

”Ingen normalt funtad människa” vill bygga ut

Men det är politik som kallas rent populistisk av Mikael Odenberg, tidigare energipolitisk talesperson för Moderaterna och tidigare generaldirektör på Svenska kraftnät. Han säger att "ingen normalt funtad människa" vill bygga konventionell kärnkraft. Det är slöseri av vår begränsade tid och våra pengar när bättre alternativ finns.

Vindkraften har såklart också sina brister. Produktionen blir mindre förutsägbar, med högre toppar och lägre dalar. Men Sveriges vattenkraft har goda möjligheter att jämna ut kurvan. Och kommande innovationer inom vätgasen, genom exempelvis jättepipelinen som planeras mellan norra Sverige och Finland, hjälper också till.

Renande industriskorstenar

Vätgaspipelines kan både transportera energi samtidigt som det blir ett enormt batteri för att jämna ut produktionen. Vätgasen skapas av vatten och elektrolys och blir till vatten och syre vid användning. Den blir lika ren som elen som tillverkar den.

Föreställ er en framtid då industriskorstenarna renar luften med syre istället för att smutsa ned den! Det om något är nervkittlande teknik som borde få hjärtat hos vilken teknikfanatiker som helst att slå snabbare.

Sverige har goda möjligheter att leda världens gröna omställning. Men det kräver en långsiktig industri- och energipolitik. Det är en politik ett parti som uppslukas av kortsiktig coolhetspopulism inte är rustat för att leverera.