Mejla

Susanna Kierkegaard

Publicerad:

Bostäder byggs inte av sötsliskig brioche

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Historiens sämsta tips gavs faktiskt inte av Marie Antoinette. Enligt legenden ska den franska 1700-talsdrottningen ha rått bönderna att äta brioche när brödet var slut och svälten ett faktum. Brioche är ett slags fett och sött franskt frukostbröd.

Men Marie Antoinette var inte riktigt så dum. Den franska drottningen var tio år och ogift när citatet först började florera, och föregicks alltså av sitt påstådda uttalande.

Briochelösningen lever vidare

Marie Antoinette blev halshuggen, men citatet levde vidare. Dagens politik har blivit ett slags parodi på briochelösningen, kanske särskilt den kortsiktiga bostadspolitiken.

Det är bostadsbrist. Samtidigt byggs det mer än någonsin, i allt snabbare takt. Det behövs billiga hyresrätter, ändå pumpas marknaden full med lyxbostäder till chockpriser. Briocher får ersätta bröd. Fler och fler tar stora lån de räknar med att bli av med när de säljer lägenheten med stor vinst.

Priserna kan inte stiga för alltid

För att det ska gå måste bostadspriserna fortsätta stiga. De senaste tio åren ökade priserna på bostadsrätter med 113 procent i Göteborg, 87 procent i Stockholm och 58 procent i Malmö. Förra året gick priserna ned, men i år steg de igen. Ökningarna är ett resultat av politiska beslut - bland annat ränteavdragen har gjort det mer lockande att låna.

Vettiga politiker borde vara skräckslagna. Inget växer för alltid. För många dyra lägenheter kan skapa en bostadskrasch. Snabbt sjunkande bostadspriser skulle leda till personliga tragedier - de som tagit stora lån sitter plötsligt i skiten.

En tickande bomb

Sker det under kommande mandatperiod kan vi vänta oss fullständigt kaos. En eventuell regering bör tänka igenom sitt val av stödpartier noggrant - populister kommer inte klara av att fatta svåra beslut under en krasch.

I våras skärpte regeringen amorteringskraven. De som nu tar lån på mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt måste betala av mer än tidigare. Men varken Moderaterna eller Socialdemokraterna vågar slopa ränteavdraget.

Brioche är bara gott ett kort tag. Efter ett tag växer det sötsliskiga brödet i munnen och det blir svårt att svälja. Dagens bostadspolitik är en tickande bomb. Ränteavdrag, hög belåning och lyxbyggen kommer inte vara gott många mandatperioder till.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: