Mejla

Eva Franchell

Moderaten som sabbar Annie Lööfs miljöpolitik

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf (C)
Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET / 85705
Annie Lööf (C)
Jan Ericsson (M)
Jan Ericsson (M)

Medan snökanoner förlamar stora delar av landet varnar Transportstyrelsen för ännu sämre väder. Svenskarnas utsläpp av koldioxid minskar för långsamt. Jorden värms upp och det kommer att få allvarliga konsekvenser.

Det är när den kalla luften träffar det öppna vattnet i Östersjön som snökanonerna bildas och snön har verkligen vräkt ner över Sverige.

I dagarna har vi också fått rapporter om att kungspingvinerna på andra sidan jorden, nere vid Antarktis, hotas av det allt varmare havsvattnet. De börjar få svårt att hitta föda.

Forskarna överens

Klimatförändringarna syns överallt numera och 97 procent av världens forskare är överens om att det är vi människor som påverkar klimatet. Det oroar framför allt de unga väljarna som tycker att klimatet är en av de viktigaste valfrågorna. Många politiker driver också på för en aktiv klimatpolitik.
Annie Lööf är till exempel Alliansens gröna röst för, som hon säger, "klimatet är den överordnade frågan för samhällets fortlevnad".

Hon vill regera med Moderaterna, ett parti som knappast gjort sig känt för sin miljöpolitik. Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson är till exempel en riktig klimatförnekare.

1,2 miljoner dollar

På sin blogg kallar han sig för Ericson i Ubbhult och förra helgen deltog han i en konferens för klimatskeptiker. Han verkar verkligen gilla koldioxid och han beskriver sig som "sunt skeptisk" när han tar avstånd från 97 procent av världens forskare.

– Om vi tror att vi med vår klimatpolitik kan stoppa klimatförändringarna och det inte är så, då är vi kanske lite farligt ute, säger han till TT.

På klimatförnekarkonferensen lyssnade han hellre på Wei-Hock Soon, en forskare som tagit emot 1,2 miljoner dollar från den fossila bränsleindustrin. I sin blogg menar Jan Ericson att forskarna i FN:s klimatpanel ägnar sig åt "misstänkt systematisk manipulation med temperaturdata".

Vill hellre köra bil

Även om Moderaterna tar avstånd från Jan Ericsons deltagande i klimatförnekarkonferensen kan man konstatera att Annie Lööf kommer att få det svårt. Med sådana vänner behöver man inga fiender.
I riksdagen kommer Jan Ericson dessutom att få sällskap med SD:s Jimmie Åkesson som tycker att Sverige ska lämna Parisavtalet som reglerar utsläppen av koldioxid. Det är grabbar som struntar i stormar och översvämningar. De bryr sig inte om pingviner eller andra djur för de vill hellre köra bil och käka kött.

Det blir inte lätt för Annie Lööf att driva klimatfrågan i en sådan sunkig miljö.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.