Ett parti helt utan riktning

Socialdemokraternas valanalys avslöjar ett pressat parti

Luciano Astudillo, Gabriel Wikström och Marika Lindgren-Åsbrink presenterar Socialdemokraternas valanalys

Ett arbetarparti som arbetarväljarna ratar. Ett välfärdsparti vars förtroende i välfärdsfrågorna sjunker. Ett parti som säger sig representera hela landet men som backar stadigt på landsbygden. Ett självutnämnt framtidsparti som unga människor inte röstar på.

Ungefär så ser Socialdemokraternas utmaningar ut, enligt den valanalys som partiet presenterade i går.

Rapporten ger några förklaringar. Inför valet i höstas var det som om hela verkligheten svurit sig samman för att ställa till jävelskap för S: Ett auktoritärt samhällsklimat, ett besvärligt parlamentariskt läge, regeringssamarbete med Miljöpartiet och skjutningar.

Går inte att komma från migrationen

Det går förstås inte att komma undan invandringen. En rejäl skärpning av migrationspolitiken – bara några månader innan valet – demoraliserade och demobiliserade valarbetare, skriver gruppen bakom valanalysen.

I mötet med väljarna stökade S-politiken också till det. Det är lätt att tänka sig att rörelsen från Stefan Löfvens utrop om ”mitt Europa bygger inga murar” till gränskontroller kan ha uppfattats som kalkylerande.

Oavsett vad man tyckte om politiken i sak så var det många som inte litade på att S tyckte som de gjorde av något annat skäl att bärga hem makten. Den uppfattningen tycks sedan ha stärkts efter att regeringen sagt att 9 000 ensamkommande skulle få en ny chans att söka uppehållstillstånd. Uppfattningen att Socialdemokraterna var vankelmodigt stärktes.

För ett parti vars affärsidé i stora delar är stabilitet, långsiktighet och pålitlighet är det ingen jättebra cocktail.

Till detta ska vi alltså lägga ett djupt folkligt missnöje med sjukvården och pensionerna, ett missnöje som riktats mot socialdemokratin. Mellan raderna framträder ett parti som är allt mer oförmöget att formulera en politik med sikte på de utmaningar vanliga människor möter.

Pensioner och sjukvård

För att komma åt det tycker valanalysgruppen att pensionssystemet måste reformeras i grunden och att partiet förnyar sig sin hälso- och sjukvårdspolitik. Men någon tydlig riktning för reformer och förnyelse pekas inte ut.

Kanske är det i sig talande för Socialdemokraternas belägenhet i dag.

Decennier av uteblivna jämlikhetsreformer, åratal av underfinansierad välfärd och en epok av stram ekonomisk politik har förändrat både samhälle och väljarmönster. Och ett parti som vill vara relevant måste både ha en tydlig idé om hur samhället ska förändras och förmågan att åstadkomma de förändringarna.

När man läser partiets valanalys är det lätt att få uppfattningen att Socialdemokraterna saknar både och.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.