Mejla

Jonna Sima

Meghan och Harry klär av kungahusets rasism

Hennes hudfärg blev för mycket för de blåblodiga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Harry och Meghan Markle berättar i en tv-intervju med Oprah Winfrey att deras sons hudfärg diskuterades i kungafamiljen innan han var född.
Harry och Meghan Markle berättar i en tv-intervju med Oprah Winfrey att deras sons hudfärg diskuterades i kungafamiljen innan han var född.

LEDARE

I sin ungdom kallades prins Harry, yngste sonen till kronprins Charles och Diana, för "skandalprinsen" i det brittiska kungahuset. Bland annat blev det en stor nyhet när han aningslöst bar en nazistisk SS-uniform på en väns maskeradparty.

I dag anklagar Harry kungahuset för att vara rasister.

Natten till måndagen sändes Oprah Winfreys på förhand omsusade tv-intervju med den tidigare prinsen och hans fru Meghan Markle i amerikanska CBS. Intervjun med hertigparet beskrivs redan som en pr-katastrof för det brittiska kungahuset. Som om den otidsenliga institutionen inte redan låg i dödsryckningar.

”The Crown” och Jeffrey Epstein

Härom året gjorde drottning Elisabeths näst yngste son, prins Andrew, en tv-intervju som var tänkt att rentvå honom från hans samröre med den dömde sexförgriparen Jeffrey Epstein. Resultatet blev istället att Andrew fick lämna alla sina plikter för kungahuset.
Den prisbelönta Netflix-serien ”The Crown” har inte heller direkt tvättat bort bilden av att kungahuset är en djupt dysfunktionell familj, eller "firma" som Meghan Markle säger.
Det som väckt mest uppmärksamhet i Oprah Winfreys intervju är Harry och Megans vittnesmål om att kungafamiljen ska ha diskuterat hur mörk hy deras barn skulle få. Meghan är dotter till en vit pappa och en svart mamma och så fort hennes relation med prins Harry blev offentlig har hennes ursprung väckt rasistiska kommentarer.

Blodigt kolonialt arv

Det brittiska kungahuset vilar på ett blodigt arv som kolonial stormakt. Kungadömets inflytande och rikedom har byggts upp genom att exploatera och förtrycka en stor del av Afrika, Asien och Karibien. Den institutionaliserade rasismen präglar än i dag det brittiska samhället. En ny brittisk generation håller på att göra upp med sitt lands rasistiska byk, inte minst den hyllade regissören Steve McQueen med sin filmserie "Small Axe" som går att se på SVT Play. Harry och Meghans äktenskap kan nu ses som en del i den uppgörelsen.
I den två timmar långa intervjun som sänds i TV3 i kväll berättar Meghan Markle att den mediala utsattheten och bristen på stöd från kungahuset fick henne att allvarligt överväga självmord. "Då skulle jag inte längre vara en belastning." Istället bröt paret med kungahuset och flyttade till Los Angeles.

Kommer drottning Elisabeth att uppmärksamma intervjun och göra något slags avbön? Troligtvis inte. Det enda vi vet med säkerhet är att den tragiska historian kommer leda till en hjärtskärande säsong av ”The Crown” framöver.

Chatta med Jonna Sima om dagens ledare!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

George Floyds död berör också Sverige

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brittiska kungahuset

Meghan Markle

Jeffrey Epstein

Oprah Winfrey

Rasism

Självmord