”Vild graviditet” kan vara din värsta idé

Trenden är inte ny, men den kan bli livsfarlig.

Hur kommer det sig att kvinnor vill föda utan vårdens inblandning?

Jag läser en intervju i Expressens Mama med Rachel Bråthén, känd som Yoga Girl. Hon har två miljoner följare på Instagram och väntar nu sitt andra barn. Ett barn hon ska föda med hjälp av intuition. Hon har bestämt att hon ”inte ska behandla den här graviditeten som en medicinsk sak”.

- Jag går inte hos någon barnmorska och jag tar inga ultraljud.

Resten av intervjun handlar om vilket stjärntecken hon föredrar och att hon helst föder ute en fin sommardag.

I USA är det som kallas ”freebirth” en växande trend. I slutna Facebook-grupper, poddar och sociala medier uppmanas kvinnor lyssna till sin intuition och strunta i att ha kontakt med vården. I ett reportage berättar ”Judith” om sin egen resa.

Hon beskriver hur vänner och familj var kritiska till hennes val att föda utan några läkare inblandade. Men flera Facebook-grupper och podden Free Birth Society uppmuntrade henne. Judith betalade runt 3000 kronor för en guide i hur man föder ett barn hemma, sponsrad av samma podd. Men 45 veckor gick, och inget barn hade kommit.

Hon hade gått över tiden, men i stället för att kontakta vården lindrade hon sin ångest genom att skriva i Facebook-grupperna. Hon fick uppmuntran.

”Du klarar det här, du är stark, lyssna på kroppen. Barnet kommer när det är redo.”

Men barnet kom aldrig. Judith blev allt sämre och tvingades åka in akut.
Väl på sjukhuset var det för sent, barnets hjärtslag hördes inte längre.

Sådana här berättelser är som tur är inte vanliga, precis som att ”vilda graviditeter” eller ”fri födsel” inte heller är det. I USA hör inte ”freebirth” till vanligheterna, även om intresset har ökat de senaste åren.

I Sverige har vi låg spädbarns- och mödradödlighet, tack vare just mödra- och förlossningsvården. Är det därför en del blivit blinda för vilka risker en graviditet kan innebära? Det är svårt att med intuition känna av blodtrycket, högt blodsocker eller potentiellt farliga infektioner.

Kan det nyväckta intresset för ”vilda graviditeter” handla om att resurserna till vården är för små, och att det får kvinnor att känna sig otrygga?

Att de hellre föder utan vårdens inblandning? ”Judith” berättar själv hon hur hon blev hjärntvättad av sociala mediers algoritmer.

Där kallas de blivande mödrarna för krigare. Experter, läkare och barnmorskor blir fienden. I Bråthéns intervju finns spår av samma retorik.

– Om jag någon gång känner att någonting är fel, att jag helt plötsligt vill få reda på någonting eller har någon fråga, då skulle jag så klart kontakta någon om det. Men jag tänker göra den här resan utan läkare och gynekologer där, så mycket som jag kan i alla fall, säger hon till Expressen.

Förhoppningsvis inspireras inte allt för många kvinnor av detta.