Spotify slogs mot de digitala dinosaurerna

Men det var politiken som gjorde det möjligt

Daniel Ek, grundare och vd på Spotify.

Mystiken är en del av Spotifys varumärke. På över ett decennium har företagets grundare och vd, Daniel Ek, undvikit att göra intervjuer.

Företagets framgångar har fått tala för sig själv. Spotify kom att förändra musikindustrin och är idag världens största aktör inom streamingmusik.

Men nu måste Ek snacka.

Annars gör den nya Netflixserien The Playlist det åt honom.

I sex avsnitt skildras hur Spotify kom att bli den framgångssaga det blev. Hur en technörd från Rågsved utan universitetsutbildning, som ratats av Google, kunde bli en av världens mest framgångsrika digitala entreprenörer.

Men också hur en musikbransch som slogs hårt mot olagliga strömningssajter som Pirate Bay, motvilligt insåg att även de behövde digitaliseras.

Digital brygga

Spotify hittade en digital brygga mellan människors konsumtionsvanor och den traditionella musikindustrins stora dilemma: hur behåller man en bransch när ingen längre vill betala för produkten?

Resten är historia, i bokstavlig mening.

Men det stora dilemmat består, i betydligt fler branscher än inom musikindustrin. Förslagsbranschen och traditionella medier söker fortfarande efter hållbara affärsmodeller i en tid när de analoga produkterna fasas ut, och alldeles för få är villiga att betala för den digitala produkten.

Hitta den mediechef som inte sökt med ljus och lykta efter nya idéer. Testat streaming av björnungar i ide, kört timslånga livesändningar för att rörlig bild är det nya heta, tills den dag då en mellanchef kommer på att det knappt ger några klick i förhållande till arbetsinsatsen. Tydligen vill betalande kunder läsa riktig och gedigen journalistik.

Tillbaka till ruta ett, med andra ord. Men i en digital tappning.

Många hackers per capita

Här är Spotifys framgångssaga en verklig bit intressant samtidshistoria, vare sig det är den verkliga eller fiktiva versionen vi tar del av.

Men det finns en annan del av den svenska digitala framgångssagan som inte bör glömmas bort. David mot Goliat-dramaturgin om tech-entreprenörerna vs traditionella, analoga storbolag hade inte varit möjlig utan Hem-pc-reformen i mitten på nittiotalet.

Det som blev startskottet för att Sverige tidigt fick så många hackers per capita.

När Daniel Ek väl pratar uppmuntrar han unga att starta företag. Det må vara bra.

Men han bör också skänka ett tack till politiken som lade grunden för det svenska teknikundret.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln