Sexköparna är livrädda – men det räcker inte

Efter Insats torsk – ”Färre som vågar”

28 män greps för sexköp i polisens "Insats torsk". Spaningen pågick i en vecka mot ett 20-tal adresser. Gripandet vid en lägenhetsbordell på Östermalm i Stockholm blev mycket omskrivet.

Torskarna verkar vara flitiga nyhetsläsare.

Sexköpen har nämligen minskat i Stockholm under våren och sommaren, uppger polisens människohandelssektion. Detta tack vare polisens “Insats torsk” och gripandet av en känd programledare, som var en av elva män som togs i anslutning till en lägenhetsbordell på Östermalm i maj. Gripandet fick stor medial uppmärksamhet.

“Det var färre som vågade köpa sex när våra insatser blev omskrivna. Rädslan att bli upptäckt är värre än rädslan att bli sjuk i corona”, sa Marcus Eberhardsson på polisens människohandelssektion i Stockholm till Stockholm Direkt.
Kvinnorna i lägenhetsbordellerna beskriver en märkbar skillnad, enligt polisen.
“Om de tidigare haft upp till tio kunder per dag kan det nu gå två, tre dagar utan att de har någon alls”, säger Christian Frödén, gruppchef vid människohandelssektionen, till Stockholm Direkt.
“Kunderna säger att de är livrädda.”
Se där.
När inte vetskapen om kvinnornas utsatthet eller en global pandemi kunde avskräcka från sexköp så fungerade alltså tillslag och stora rubriker.

”Högt uppsatta män köper sex”

Kanske blev männen också mer medvetna om allmänhetens attityd till sexköp. Som Merly, som överlevt 16 år i prostitution, sa:
“Vi som har erfarenhet av detta vet att högt uppsatta män köper sex, många gånger under vidriga former. För oss var det ingen överraskning. Men det var så glädjande att se att folk slog fast: ‘Det här är inte okej.’”
Färre sexköp är självklart goda nyheter, men inte enbart. När polisen griper torskar ur alla samhällsskikt i uppmärksammade räder, så kan kvinnornas utsatthet öka. Särskilt för de som säljer sex under hot och tvång. Kvinnor som har en “skuld att jobba av”, som försörjer ett missbruk eller lever på fattigdomsgränsen. För pengarna måste komma in.

”Svårt att hinna med”

Polisen och Mikamottagningen beskriver hur många kvinnor utsätts för mer våld, måste ta större risker, ställa upp på sådant de tidigare sagt nej till. Samtidigt är det också fler kvinnor som säljer sex som nu söker hjälp och en väg ut. På så sätt har en dörr öppnats. Men det behövs betydligt större möjligheter att kunna erbjuda hjälp och stöd.

“Vi är inte så många. Det är absolut svårt att hinna med”, säger Sofie Lidbeck, socionom på den kommunala stödverksamheten Mikamottagningen, till P4 Stockholm.
Att Mikamottagningarnas kapacitet har monterats ner har mött hård kritik i omgångar. Många som spänner upp skyddsnäten för de utsatta kvinnorna arbetar dessutom ideellt. Det säger sig självt: när polisen så effektivt griper torskar, så måste resurserna för att hjälpa människor ur prostitution finnas där.
Dörren står på glänt. Den får inte stängas igen.