Metro ersätts med fimpar och skräp

Journalistik blir inte gratis hur mycket man än försöker

Metros tidningsställ har fyllts med skräp sedan tidningen slutade distribueras.

Busshållplatserna runt Stockholm har fått nya papperskorgar. De gamla gröna metallställen där Metro-tidningarna tidigare låg har snabbt fyllts med pantburkar, plastpåsar, fimpar och gamla servetter. Sedan ett tag tillbaka har de stått tomma. I går morse rapporterade Expressen att Metro ska sparka alla sina journalister.

– Jag tycker bara att det är ett handikapp att ha anställda journalister. Det är alltid en nackdel att ha en journalist anställd, säger Metros norska ägare Christen Ager-Hanssen till Journalisten.

Var världens största tidning

När Metro dök upp 1995 blev tidningen en succé eftersom den fyllde ett tomrum. Stockholmare fick något gratis att läsa och döda tid med på väg till jobbet. Det visade sig vara efterfrågat på fler platser i världen. Efter bara ett par år hade idén exporterats till fler städer i Sverige, Europa, USA, Sydamerika och Asien. Metro blev världens största tidning och nådde 18,5 miljoner människor.

Nu läser folk nyheter i mobilerna i stället. Det hot som gratistidningen Metro var för det traditionella pappret runt millennieskiftet, är internet nu. Då slängde franska fackföreningar hundratusentals metrotidningar i floden Seine. I dag är det svårare att protestera.

Lägga ner public service

Privatägda tidningar hankar sig fram. Och public service kan inte heller slappna av. En undersökning gjord av DN/Ipsos som släpptes i går visar att omkring 18 procent av svenskarna tycker att SVT, SR och Utbildningsradion ska läggas ner på sikt. Framför allt är det män, ungdomar och sverigedemokrater som är missnöjda. Moderaterna i Stockholms län vill avskaffa public service helt.

Metros ägare funderar på att göra om tidningen till ett weekendmagasin. Eller kanske en digital tidning. I vilket fall behövs inga journalister längre, eftersom Ager-Hanssen tänkt köpa texter "billigt" från "de som har bäst innehåll på marknaden", säger han till Expressen.

Vill att allt ska vara gratis

Oavsett hur det går för Metro, måste vi bestämma oss för hur vi vill ha våra nyheter i framtiden. Mobiler är inte problemet. Det moderater i Stockholm har gemensamt med tidningsägare som ser journalister som handikapp, är att de vill att nyheter ska produceras gratis.

Men journalister vill också ha lön. Intäkter kommer från prenumerationer, sålda lösnummer och annonser. Vägrar de som läser på mobilen att betala för nyheter, kommer allt som blir kvar vara ett hav av reklam och tomma tidningsställ.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.