Dumt att Kommunal sparar på sin tidning

Nu vet vi vad fackförbundspressen betyder

I förra veckan blev det känt att fackförbundet Kommunal vill spara på medlemmarnas tidning, Kommunalarbetaren. Fem journalister kan tvingas sluta. Det är en tredjedel av redaktionen.

Om Kommunal vill vara försiktiga när de använder medlemmarnas pengar är det utmärkt. Det har inte alltid varit fallet.

Pengarna kommer från undersköterskor, vårdbiträden och busschaufförer som har arbetat hårt för att tjäna dem. De ska förvaltas med omsorg.

Men att spara på tidningen som kanske är det mest konkreta många medlemmar får för sin avgift? Och att göra det nu, när just den verklighet Kommunalarbetarens journalister berättar om står i fokus för samhällsdebatten?

Det framstår som dumt och kortsiktigt.

Viktig för medlemmarna

Fackförbundspressen, inte minst Kommunalarbetaren, är viktigt för medlemmarna. Den ger en möjlighet att känna samhörighet och jämföra sin arbetssituation med hur det ser ut på andra håll. På många sätt är den kärnan i den fackliga sammanhållningen.

Men fackförbundspressen är också viktig för vår offentlighet. För Aftonbladets ledarsida, precis som för annan press, är Kommunalarbetarens journalistik ofta en utgångspunkt när vi ska skildra samhällets utmaningar.

Bra journalistik kostar

Många häpnar nu över hur det kunnat vara så tyst om problemen i vården och i omsorgen. Utan Kommunalarbetaren hade det varit ännu tystare.

Kommunals ledning vill att Kommunalarbetaren i högre grad ska bli digital. Inget konstigt i det, även om många säkert kommer att sakna den tryckta tidningen när utgivningen blir glesare.

Men journalistik kräver journalister, oavsett om den presenteras på papper eller på en skärm. Och bra journalistik, som i Kommunalarbetaren, kostar pengar.

Om inte ledningen för Kommunal tänker om är risken stor att undersköterskor och vårdbiträden får betala en mycket högre räkning.