Alla överger Trump bara Biden sitter still

Trogna republikaner har börjat mullra

Joe Bidens chanser att ta hem det amerikanska presidentvalet ökar allt mer. Nu har även republikaner börjat kampanja mot Donald Trump.

President Ronald Reagan kan närmast beskrivas som en Jesuslik karaktär för det republikanska partiet. Inte nog med att han vann makten – han vände dessutom samhällsklimatet i en tid då kristna och konservativa allt mer trodde att deras värderingar var döende. Tiden och det politiska livet under det sena amerikanska 70-talet skildras både krasst och magiskt i HBO-serien Mrs America, släppt i våras.

Sedan Reagans avgång 1989 har varje republikansk presidentkandidat haft honom som måttstock. Man väntar på Reagans "second coming".

 
Trump blir Reagans motsats

Välvilligt inställda medier och partiaktiva har gjort sitt bästa för att likna Donald Trump vid Reagan. Man kan förstå varför. Båda har rötter i kändisskap, TV och film. Båda är minst sagt minnesvärda talare. Båda kliver in på den politiska scenen när progressiva krafter och rättighetsrörelser dominerar medielandskapet.

Så det blir en särskild kontrast när Reagan används som stilförebild för att nu göra ner Trump. Reagans klassiska kampanjfilm för sin andra mandatperiod – Morning in America – har blivit "Mourning", alltså sorg, "in America". Och det är inte vilka som helst som sprider filmen: det är andra republikaner.

The Lincoln Project, som nu fyller både sociala medier, TV och den Trump-vänliga kanalen Fox med sitt kampanjmaterial grundades i december. De stödjer öppet Joe Biden, och vill att andra republikaner ska göra samma sak. Grundarna har lång erfarenhet av republikansk politik, men de kommer från kända antitrump-läger. En har jobbat för den nu döde senatorn John McCain, en annan för Mitt Romney, som själv deltog under sommarens Black Lives Matter-protester.

 
Kan inte ignorera uselheten

Trumps hela presidentskap har byggt på att republikaner ser mellan fingrarna på hans sämsta sidor för att få sin del av kakan när det kommer till ekonomin, sociala frågor och domarutnämningar av högsta domstolen. Men nu kan det vara slut med det. De usla delarna tar över.

Dels ser republikanerna ut att försvagas kraftigt i säkra fästen som Texas och Arizona, men framförallt tappar man röster bland USAs pensionärer. Det är hanteringen av coronakrisen och arbetslösheten som fäller Trump.

I vanliga fall brukar politiska ledare sitta säkra i en kris. I osäkra tider väljer väljare det säkraste man har – den sittande makten. I Trumps fall ser det ut att bli tvärtom. I opinionsmätningarna leder Joe Biden mer fler procent än vad någon presidentutmanare gjort sedan mätningarna startade. Pensionärerna är, med rätta, rädda för coronasmittan. Andra i regel trogna republikanska väljare är oroliga för arbetslösheten.

För republikanska hökar blir det allt svårare att välja börsen och Wall Street, som trots coronan ligger stabilt, när distansen till vanliga människors vardag har blivit avgrundsdjup.

Det är långt kvar till valet, men så länge Joe Biden sitter stilla i båten ser både den amerikanska allmänheten och republikaner att gå hans väg.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    21 juli 2020

    Det var allt jag hann med denna morgon! Tusen tack för alla frågor och inspel. Ta hand om er där ute i sommaren. 

  • 21 juli 2020

    Största problemet är att Joe Biden är en sån oerhört svag kandidat. Får USA ner smittspridningen och lite fart på ekonomin så kommer Trump vinna igen, tyvärr.

    Johan

    Ska sägas att väldigt lite (tyvärr) talar för att smittläget eller ekonomin i USA kommer förbättras före valet. Snarare tvärt om. Däremot håller jag med om att Biden är en synnerligen svag presidentkandidat från Demokraternas sida. Om han vinner så bygger det alltså inte på Bidens egen maskin eller förträfflighet, utan på alla omständigheter runt. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 21 juli 2020

    Jag tyckter partisk/opartisk inte är relevant när det kommer till Trump. Jag har röstat höger hela mitt liv och står för de värderingarna (även om de har varit lite mycket populistiska utspel från svenska/europeiska högern de senaste åren). Trump är inte höger, och jag känner ingen seriös höger-, mitten- eller vänsterväljare som skulle lägga en röst på honom. Han är en person som sätter sitt personliga intresse och humör framför alla andras.

    Lars

    Jag tror också att det i sak är väldigt svårt att bedöma Trump utifrån någon etablerad politisk skala. Han fick plats i republikanerna, men republikan i någon egentlig mening är han inte. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 21 juli 2020

    Varför utgår du ifrån att det är bättre att USA är involverad i konfliktområden? Det är ju USA som oftast på felaktiga eller egna intressen som startat krig och slagit sönder en någorlunda fungerande stat som t ex Afghanistan, Irak, Somalien och Syrien. Det är USA som tillåter kriget pågå i Yemen då Saudi och UAE är i princip styrs av USA. Det var NATO(USA) och Frankrike som slog sönder Libyen som var kanske det bästa landet för sina medborgare i mellanöstern. Mindre USA i krigområden är något som är positivt.

    Anton

    Jag säger verkligen inte att det är eller har varit positivt att USA startat ett enda krig eller bidragit till att områden destabiliseras från första början. Men dessvärre, utifrån hur läget ser ut i dag, vare sig man själv är ansvarig för det eller inte, så ser inte mycket ut att bli bättre när man lämnar och ger fritt spelrum åt till exempel IS eller olika talibangrupperingar att vinna mark igen. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 21 juli 2020

    Hur ska man tolka att Biden leder i opinionsundersökningar.? Under förra presidentvalet ledde, vad jag förstår, Clinton från start till mål?

    Björn Pedersen

    Jag tror man ska tänka på två saker. För det första att opinionsmätningarna talar till Bidens fördel på ett säkrare sätt än för Hillary, framförallt i de swing states som han måste vinna för att få tillräckligt många elektorsröster. För det andra att opinionsundersökningarna inte längre görs på samma sätt som under Clintonkampanjen. Samtliga såg ju då att deras mätningar inte stämde överens med verkligheten, och har därför sedan dess justerat i sina mätmetoder för att göra opinionsundersökningarna säkrare. Men självklart är det alldeles för tidigt att kora en segrare. 

    Lotta Ilona Häyrynen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.