Forssmed har snart glömt bort de arbetslösa

Otrygga anställningar botar inte viruset – tvärtom

Kristdemokraterna med Jakob Forssmed behöver komma med andra förslag om de vill underlätta för arbetslösa, skriver Ingvar Persson.

Coronapandemin är en av de värsta chocker arbetsmarknaden har råkat ut för. På Arbetsförmedlingarna har antalet arbetssökande ökat med 44 000 på ett år. Mellan den 1 mars och den 12 april har drygt 82 000 arbetslösa skrivit in sig. Och än har vi bara sett början.

Sedan början av förra månaden har mer än 56 000 anställda varslats om uppsägning. Det är extremt otrygga tider och situationen hade kunnat vara ännu värre utan de snabba besluten om stöd till korttidspermittering.

Värst är det för alla som redan hade otrygga anställningar. Den som väntat på ett telefonsamtal för att få de där extra timmarna på krogen eller i butiken eller den som arbetar som inhyrd hamnar aldrig i varselstatistiken.

De har redan fått gå hem.

KD gör partipolitik

I onsdags fick allt det där kristdemokraten Jakob Forssmed att göra ett utfall mot regeringen. Han vill att också tillfälligt anställda skulle kunna permitteras, med statligt stöd.

Forssmed går förstås bort sig i sin iver att göra partipolitik av krisen. Permitteringsstödet gör det möjligt för företag att överleva krisen utan att förlora de viktigaste resurserna. Dit hör personalen, men om arbetsgivaren inte förmått sig att erbjuda en fast tjänst måste man fråga sig om det är skattebetalarnas ansvar.
Dessutom skulle Forssmeds plan öppna för massor av fusk.
Om Kristdemokraterna är oroade över de arbetslösa borde man i stället kräva att de tillfälliga lättnaderna i a-kassans regler permanentas. På den punkten är det dock alldeles tyst.
De borgerliga partiernas krav handlar nästan alltid om att försämra anställningsskyddet.
 

Otryggheten sprider viruset

I äldreomsorgen har de negativa konsekvenserna av otrygga anställningar blivit uppenbara de senaste veckorna. Sannolikt har just systemet med timvikarier bidragit till att coronaviruset kunnat komma in på boenden och pensionärers hem. Men problemet med sjuknärvaro finns förstås på många arbetsplatser. Och risken är att det blir värre efter krisen.

Planerna på försämringar av LAS, lagen om anställningsskydd, ligger kvar. Det socialdemokratiska vallöftet om att avskaffa de allra otryggaste anställningarna tycks bortglömt. Och dessutom kan fler arbetsgivare välja inhyrning eller tillfälliga anställningar efter krisen. Vi såg det efter finanskraschen. När det kommer till människor råder fortfarande "just in time".

Det är frågor som måste leda till politisk debatt. Men vid det laget har Jakob Forssmed säkert tappat intresset.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.