Mejla

Anders Lindberg

Kamp mot nazister är alla demokraters jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Davd Lega (KD)
Foto: Peter Wixtröm
Davd Lega (KD)

LEDARE

Nazistmarschen i Göteborg blev ett fiasko.

”Det som skulle bli en mäktig nationalsocialistisk styrkedemonstration blev en lätt förnedrande promenad mellan två Icabutiker.” som DN-journalister Niklas Orrenius konstaterade på Twitter.

Förmodligen blir den även ett vägskäl i historien, från och med nu kommer nazisterna att byta taktik.

Vi hörde det redan i lördags. Nu är det slut med att söka tillstånd för manifestationer, var budskapet från Nordiska motståndsrörelsen.

Det blir därmed ännu viktigare att hela det demokratiska Sverige samlas till motstånd.

10 000 på Heden

I lördags samlades omkring 10 000 personer på Heden i Göteborg för att visa sin avsky mot nazismen.

De allra flesta, både till vänster och höger, tog tydligt ställning för manifestationen men framförallt var det vänstern som samlades. Göteborgs-Posten, stadens "liberala" ledarsida skrev denna morgon om andra saker och vissa tunga borgerliga opinionsbildare hånade mobiliseringen mot nazismen så gott de kunde.

Andra verkade närmast frustrerade över frånvaron av maskerade vänsteraktivister som slog sönder avenyn.

”High-fivar de autonoma”

I Svenska Dagbladet skrev den borgerliga kulturskribenten Margit Richert i går kritiskt om hur hon ser "...många högerut tugga fradga från sidlinjen. Expo var där! Och ”Inte rasist, men” – en glatt häcklande sammanslutning jediklädda ungdomar. Vänsterorganisationer, väses det. Har de verkligen tagit avstånd, ordentligt, från våldsvänstern? Sitter de inte i smyg och high-fivar de autonoma?"

För många verkar det viktigare att håna de som försöker göra något än att själva agera. Varför har det blivit så här?

Jag har inget bra svar.

Men vi verkar behöva samtalsterapi - vi tycker ju egentligen inte olika.

Ont i varenda cell

I fredags var jag på ett fullpackat Gustav Adolfs torg i Göteborg tillsammans med ett par tusen människor som kommit för att protestera. I främsta ledet stod bland andra Ann-Sofie Hermansson (S), Jonas Ransgård (M), David Lega (KD) och Helene Odenjung (L), Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP).

– Personligen känns det ju fruktansvärt. Det gör ont i varenda cell i kroppen. Det är smärtsamt att nazismen kommer tillbaka, sa David Lega när jag träffade honom innan manifestationen.

Jag tror det sätter fingret på hur nästan alla Göteborgare känner.

Göteborgsanda

Här går ingen konfliktlinje. Och om det demokratiska Göteborg kan samlas, från höger till vänster, då kan även Sverige göra det.

Det är självklart inte enkelt att samarbeta över blockgränsen i upptakten till en valrörelse. Men att Göteborg gick man ur huse fungerade. Nu är det upp till riksdagens partier att ta vid och fundera på om lagen kan behöva ändras för att vi ska slippa liknande saker i framtiden.

Resten av Sverige skulle må bra av lite Göteborgsanda i kampen mot högerextremismen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.