Försäkringskassans häxjakt fortsätter

Allt fler har får nobben från Försäkringskassan.

Googla på Försäkringskassan och du möter bara skam, sorg och stor smärta.

Catrine dog 51 år gammal. Två månader efter sin död fick hon ett brev från Försäkringskassan som konstaterade att hon var helt arbetsför.

Snickaren Peter led av flera diskbråck, men Försäkringskassan ansåg att han skulle gå till jobbet. Karin, 55, hade också hon flera diskbråck och artros när hon tvingades tillbaka till vårdjobbet.

När det blev för tungt tog hon semester. När hon på nytt blev sjukskriven kände hon större oro för mötet med Försäkringskassan än för själva sjukdomen.

De sjuka skäms

Berättelserna går att läsa i riksmedia, lokalpress och fackförbundstidningar. De finns överallt och beskriver hur sjukdom har blivit en skam. De sjuka vill inte uppge sina namn, de skäms och går till jobbet trots att det kan innebära både stor smärta och försämrad prognos.

När Stefan Löfven härom dagen stod i riksdagen och förklarade att sjuktalen har gått ner innebar inte det att svenska folket har blivit friskare. Han menade bara att Försäkringskassan sjukskriver färre människor.

Det är något som skaver i regeringens budgetprocess. Magdalena Andersson infriar visserligen många välfärdslöften, det är bra att hon börjar höja dagersättningen till de sjuka. Men någon ekonomisk trygghet får de inte så länge de hela tiden riskerar att få nekad eller indragen sjukpenning.

”Pressar sjuktalen”

Visst tog den här regeringen bort Alliansens stupstock, men vad hjälpte det när man införde andra begränsningar. Sannolikt styrd av Magdalena Andersson har socialminister Annika Strandhäll i stället valt att "pressat sjuktalen". Hennes tuffa mål - i snitt nio sjukdagar per försäkrad - har inneburit att allt fler har får nobben från Försäkringskassan.
Fjolårets siffror visar att antalet sjuka som nekades sjukpenning fördubblades på ett enda år.
Regeringen har behållit Alliansens rehabiliteringskedja som innebär att de sjuka kan prövas mot alla jobb som finns, men Försäkringskassans prövningar brister i kvalitet. Inspektionen för Socialförsäkringen riktar allvarlig kritik, de sjuka riskerar att bli godtyckligt behandlade och i värsta fall utfattiga.

Nu måste häxjakten på de sjuka upphöra. Skam och skuld har då aldrig gjort människor friskare.