Ragnarök närmar sig från alla håll

Det känns som 1980-talet hoppar fram

Donald Trumps nedrustningsmöte med Kim Jong-un i Hanoi slutade i ett fiasko. Amerikanerna fick åka hem utan så mycket som ett tomt löfte. Det blev inte ens en vettig final.

Det är en dryg månad sedan först Donald Trump och sedan Vladimir Putin deklarerade att USA respektive Ryssland kommer att lämna INF-avtalet om kärnvapenbestyckade och landbaserade medeldistansrobotar. Det talas redan om nya missiler och en ny kapprustning.

Det känns som 1980-talet hoppat fram och slagit mig i ansiktet. Ord som Pershing II och SS-20 dyker fram ur minnet.

Star Wars i verkligheten

1980-talet präglades av atombomberna. Ronald Reagans beslut att bygga ett försvar mot Sovjetunionens strategiska kärnvapen skakade en säkerhetsordning byggd på den rubbade idén om terrorbalans. Projektet bar det tidsenliga namnet "Star Wars".

Till militärbasen Greenham Common i England skickade premiärministern Margaret Thatcher polis mot kvinnliga fredsdemonstranter när konstaplarna inte behövdes för att slå strejkande gruvarbetare.

Själv bodde jag i Karlskoga under en stor del av 1980-talet. Just där och just då hade fredsarbete sina sidor.

En tid av vansinne

Jan Hammarlund sjöng "Jag vill leva i Europa" och folk pratade om neutronbomber, Trident-ubåtar och slagfältskärnvapen. En tid av vansinne, och äkta oro. Atombomberna var och är ett hot mot livet på jorden.

Då som nu leddes USA av en person med erfarenhet från showbiz, och då som nu befann sig ledningen i Kreml i förfall.

Alla utom de värsta träskallarna har nu accepterat att vårt sätt att leva förändrar klimatet, och att en temperaturhöjning på bara några grader hotar både civilisationen och livet. Uppvärmningen är vår tids ödesfråga.

Nu lägger alltså Trump och Putin på oss ännu en möjlig katastrof i form av en kärnvapenupprustning med potential att spränga planeten i bitar.

IS må vara besegrade, men terroristernas hot finns kvar. Indien och Pakistan – som har sin egen kapprustning – balanserar på krigets rand och ingen tror väl att Kim Jong-un tänker ge upp de nordkoreanska atombomberna.

Många olika hot

Det känns som ragnarök närmar sig från alla håll. På något sätt blir det alldeles naturligt att MSB har uppdaterat broschyren "Om kriget kommer" och att serien "Nedsläckt land" toppar SVT play.

Vi är på väg in i en valrörelse om EU-parlamentsvalet. Låt mig gissa att den kommer att handla mycket om allt som behöver stoppas. Tiden är sådan.

Många ser hotet i flyktingar, prideparader, sex före äktenskapet eller liberala värden i största allmänhet. Vi andra känner oss, på goda grunder, hotade av reaktionens ursinne och marknadskrafternas hänsynslöshet.

Jag inser att det kan låta lite naivt, men visst hade det varit skönt med en EU-valrörelse som i alla fall antydde något slags möjligheter. Och kanske lite framtidstro.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.