Arbetsgivarna tvingar fram strejkhotet

Som arbetsgivarchef har den tidigare centerpolitikern Anna-Karin Hatt i praktiken tvingat fram dagens strejkvarsel.

Till sist fanns det ingen annan utväg. För att få i gång riktiga förhandlingar med arbetsgivarorganisationen Almega tvingades fackförbundet Unionen och Sveriges Ingenjörer varsla om strejk.

Det handlar om flexpension. Det är ett system som dels innebär att arbetsgivaren betalar lite extra till kommande pensioner och dels att den anställde får större möjlighet att styra över sin pension.

I den stora uppgörelse om lönerna för industrin som träffades i förra veckan fanns höjda pensionsinbetalningar med som en del.

Absolut stopp

Unionen och Sveriges Ingenjörer har uppgörelser om flexpension med många arbetsgivare, men inte med alla. Och mest motsträviga är Almega under centerns tidigare partiledarkandidat Anna-Karin Hatt. Där är det absolut stopp.

Almega vill inte höra talas om att ge de anställda samma förmåner som andra arbetsgivare. Och då finns det som sagt till sist inga andra verktyg än att varsla om konflikt. De flesta som följer svensk arbetsmarknad har sett det komma.

Dock tydligen inte arbetsgivarchefen Hatt.

Traditionen

“Oansvarigt, märkligt och obegripligt” utbrister hon nu. Efter ett drygt halvår på jobbet anser sig den tidigare centerpolitikern dessutom veta att strejkvarsel i långsiktiga frågor som pensioner strider mot något slags tradition.

Det som strider mot traditionen är väl snarare att ha arbetsgivarchefer med så liten erfarenhet, eller förhandlare som är så okänsliga för viktiga krav och det som händer på arbetsmarknaden i övrigt.

Det som strider mot den svenska modellen och traditionen är kort sagt Almegas och Anna-Karin Hatts arrogans. Och det är därför facken tvingas varsla om strejk.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.