Vem vågar anmäla övergrepp om M skrotar tryggheten?

I söndagens Rapport påpekade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att ett sämre anställningsskydd kan betyda att färre vågar slå larm om sexuella trakasserier på jobbet.

Högern gick i taket.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas kandidat till finansminister var "bekymrad" över debattnivån. Maria M Stenergard (M), riksdagsledamot skrev: "#metoo är så mycket viktigare än politiskt käbbel! Ovärdigt!"

"Politiskt käbbel"

Men är det verkligen "politiskt käbbel"? Är det inte tvärtom ganska självklart att en osäker anställning gör dig mer utsatt och mindre benägen att bråka på jobbet?

Redan i dag är otryggheten utbredd, många har tillfälliga anställningar och står i beroendeställning till chefen.

Men Moderaterna vill även montera ner det viktigaste i Lagen om anställningsskydd, LAS, nämligen turordningsreglerna. De vill att "kompetens" ska avgöra vilka som får gå vid en neddragning.

Problemet är naturligtvis att arbetsgivaren är den som bestämmer vad "kompetens" är. I praktiken blir vi alla provanställda på livstid. När arbetsgivaren inte vill ha oss kvar kan vi få sparken utan att facket kan göra ett dugg.

TCO protesterar

De som protesterat mest högljutt mot förslaget är TCO, tjänstemännens fackliga centralorganisation. Orsaken är naturligtvis att de har 1,4 miljoner medlemmar som löper risk att bli uppsagda på godtyckliga grunder.

Tjänstemännens arbetsmarknad är dessutom i stor förändring just nu, kraven på att ständigt vidareutbilda sig och skaffa nya kunskaper är stora. Om anställningsskyddet avvecklas bör nog många vara oroliga.
Eftersom Moderaternas förslag ger chefen hela makten så riskerar arbetsplatserna bli tystare, vem vill riskera jobbet genom att påtala missgrepp och dåligt uppträdande?

Och vem vågar kristera just chefen för något fel?

Ohederlig reaktion

Det är här Moderaternas reaktion blir så ohederlig. De vet ju att de förskjuter maktrelationerna på arbetsplatserna om de monterar ner anställningsskyddet. Det är ju hela poängen.

Berättelserna i #MeToo så handlar de ofta om just makt och utsatthet, om hur män i maktställning begår övergrepp mot kvinnor utan makt. Även detta vet Moderaterna.

Om arbetsmarknaden blir otryggare så kommer naturligtvis även just den utsattheten att öka.

Det är inte "politiskt käbbel" att påpeka detta - det är fakta.