Mejla

Lina Stenberg

Varje dag är en tafsardag i skolan

Klassrummet borde vara en sexistisk frizon

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vuxna måste orka ta snacket om sexuella kränkningar, inte bara när rytket sprids om ”tafsarchallenge” på TikTok.
Foto: JENS KALAENE
Vuxna måste orka ta snacket om sexuella kränkningar, inte bara när rytket sprids om ”tafsarchallenge” på TikTok.

LEDARE

Ett rykte har cirkulerat som en löpeld bland upprörda vuxna. Det handlar om en så kallad "tafsarchallenge" på TikTok och den 15 april har utpekats som den stora "tafsardagen".

Att vuxenvärlden tagit det här på allvar är ingen överdrift. I stort sett all media har larmat om utmaningen efter att Polisen adresserat en varning till landets föräldrar.

Men som tur är svämmar varken TikTok eller andra sociala medier över av filmer på pojkar som tafsar på tjejer. Det är snarare uppmaningar från både vuxna och barn som fyller hashtagen #tafsarchallenge, om varför det är olagligt att både trakassera, filma och sprida filmer på sexuella övergrepp.

Kanske var det bara en myt och mest en anledning till föräldrars tillfälliga intresse för barnens appar.

Ta ett snack om respekt

Men att ta ett ordentligt snack med sina barn om vad som är ok och inte när det kommer till respekt och kroppslig integritet blir aldrig onödigt. Och kanske bör det tas lite oftare, lite mer konsekvent.

För det är uppenbart att varje dag är en tafsardag i våra barns skolvardag.

I en studie från Friends från 2020 har 12 procent av flickorna i årskurs sex blivit sexuellt trakasserade under det senaste året och nära hälften av flickorna i årskurs åtta enligt en undersökning från Göteborgs universitet.

Att ha blivit tafsade på, fått kläder ofrivilligt avdragna eller blivit utsatta för blottning är några av de vanligaste typerna av kränkningar. Oftast svarar de, har de utsatts av en pojke i samma årskurs som de själva.

På frågan om varför flickan tror att hon utsattes svarar de flesta "för att jag är tjej", för att han ville "flirta" eller för att han ville "visa sig cool".

Oavsett orsak är det oerhört sorgligt att verkligheten visar hur otrygg skolan är, särskilt för landets flickor.

Dessutom blir det en ytterst obehaglig insikt i hur rigida de destruktiva könsrollerna är och vilka konsekvenser det får när pojkar så fritt får ta för sig av flickornas kroppar.

Och riktigt vidrigt blir det när samma mönster syns också i ännu yngre åldrar. Enligt Friends svarar nästan var tionde flicka i årskurs tre att de utsätts för sexuella trakasserier i skolan.

Tafsningsfria zoner

Det här är bara en av många studier som visar att föräldrar definitivt inte bör slappna av och hoppas att barnen klarar det där med respekt och en vettig syn på sex och könsroller utan vuxenvärldens stöd.

Inte heller lärarna och skolans personal kan fortsätta med business as usual.

Särskilt inte eftersom majoriteten av alla sexuella kränkningar sker inom skolans fyra väggar och innanför skolgårdens gränser.

Samtyckesundervisning är ett steg på vägen, men det krävs mycket mycket mer.

Det är upp till oss vuxna om vi på allvar vill göra något åt den normaliserade sexismen så att den inte ärvs vidare.

För tänk om landets flickor fick en tafsningfri, icke-sexistisk zon i skolan. Hur kan vi – 2021 – inte ha nått dit än?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.