Nu börjar Rysslands lögnkampanjer igen

Vill blanda bort fakta om flygkapningen i Belarus

Publicerad 2021-05-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ryska UD:s talesperson Maria Zakharova uttrycker ”chock” över världens reaktion inför flykapningen i Belarus.

”Internet minns alla fall av våldsamma omhändertaganden, framtvingade landningar och illegala gripanden gjorda av ”fredsofficerare och moralens väktare”, skriver hon på Facebook.

Det rapporterar Reuters, med tillägget att hon syftar på väst.

Och mycket riktigt, i min mailbox hittar jag brevskrivare som hittat just sådana saker på internet. Vilken slump!

Mest populärt verkar en SVT-artikel från 2013 vara om att ett flygplan med Bolivias president Evo Morales har fått landa i Österrike, efter misstankar om att Edvard Snowden var ombord.

Varför skriver ni inte om Evo Morales istället för Roman Protasevitj?

Va, va va?

Jag vet inte om brevskrivarna finns på riktigt, men det går onekligen undan mellan Maria Zakharovas Facebook och min mailbox.

När Ryssland försökte mörda Aleksej Navalnyj var det likadant. Då dök det upp mail om att Navalnyj var högerextremist. Uppgifterna fick efterhand stor spridning i vänsterkretsar och även en välrenommerad organisation som Amnesty international drog tillbaka sitt stöd för Navalnyj.

Ryssland är mästare på att på detta sätta blanda bort korten.

Efter att ryskt luftvärn sköt ner Malaysia Airlines Flight 17 och dödade 298 personer över östra Ukraina 2014 spreds avsiktligt en mängd olika teorier om det inträffade i medier och via internet. Likaså efter det ryska mordförsöket på Sergej Skripal i Salisbury 2018.

Vid båda tillfällena kunde man följa hur de ryska lögnkampanjerna böljade fram och tillbaka med uttalanden och nya uppgifter tills bilden av det inträffade var en enda röra.

Efter Salisbury sa exempelvis nämnda Maria Zakharova från ryska UD att det ryska nervgift som användes egentligen kunde ha kommit från Sverige.

Strategin är att vi ska tänka att Ingenting är sant och allting är möjligt som den brittiska journalisten Peter Pomerantsev skrev i sin bok om Rysslands propagandakrig (Ordfront förlag 2016).

Poängen är inte nödvändigtvis att vi ska tro på vad Maria Zakharova eller övrig rysk propaganda sprider utan att det ska så ett frö av tvivel. Är inte väst i grunden samma skrot och korn som Ryssland? Egentligen?

Men vi borde inte gå på den lätte.

Edward Snowden-historien är inte jämförbar med flygkapningen och kidnappningen av Roman Protasevitj. Eftersom det inte var någon flygkapning eller kidnappning.

Jämförelsen är en avledande manöver. Inte bara eftersom omständigheterna helt skiljer sig åt, men eftersom Österrike är en demokrati och en rättstat och Belarus är en diktatur utan oberoende domstolar där Roman Protasevitj av allt att döma blivit misshandlad och tvingats spela in en bekännelsevideo som sänts i stats-TV.

Maria Zakharovas kampanj är en bluff.

Precis som anklagelserna om högerextremism inte var det relevanta när Vladimir Putin handlangare just försökt mörda Aleksej Navalnyj med nervgift i hans kalsonger.

Eller Zakharovas dravel om att nervgiftet i Salisbury skulle ha kommit från Sverige.

Strategin är att göra bisak till huvudsak, förvilla och byta ämne. Hela poängen är att avleda uppmärksamheten. Att vi ska tappa fokus och att Ryssland, eller dess lydstater, i lugn och ro ska kunna gripa eller mörda någon annan nästa gång.

Nu börjar lögnkampanjerna om den kidnappade journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega. Bekännelsefilmen och ryska UD:s inhopp är bara början. Det lär komma mer.

Låt dig inte luras.