Sverige bygger redan fängelser utomlands

”Menat att avskräcka framtida asylsökare”

Flyktingar sover på marken efter jättebranden i lägret Moria.

KD-ledaren Ebba Busch väckte starka känslor när hon föreslog att biståndspengar ska gå till att bygga fängelser utomlands. Så kan man inte behandla människor, tyckte många. Samtidigt går våra pengar redan till fängelseliknande förvar i utlandet. Ett av dessa är Moria.

40 procent av lägerinvånarna är barn, berättar människorättsjuristen Anna Benedictsson. Hon har arbetat i flyktinglägret i ett år, och är inte alls förvånad över att det brunnit ned. Lägret var spelplatsen för det grymmaste flyktingmottagandet man kan sätta ihop, säger hon. Under samtalet med henne går jag från att undra varför lägret sattes i brand, till att bli förvånad över att det inte hänt tidigare.

Lägret var tänkt för upp till 3 000 personer, men på fem år har det blivit ett hem för som mest 22 000 människor. Detta hem har bestått av tält, med timslånga köer till mat och 300 personer som delar på en enda toalett.

Grekland svarade med att montera taggtråd kring lägret, vilket ledde till högljudda protester.

I mars i år sattes Moria i lockdown. Under sommaren blev det särskilt påtagligt i 35 graders värme, utan tillstånd att gå ut. I förra veckan försattes lägret i karantän, och i helgen konstaterades det första covid-fallet. Grekland svarade med att montera taggtråd kring lägret, vilket ledde till högljudda protester.

Grekland har länge pressats till, och till slut gått med på, att stänga ned lägret. Samtidigt är de redan i färd med att bygga nya, slutna läger. Detta alternativ verkar inte bättre än ett nytt Moria, men Grekland är inte ensam bov.

I Politico (10/9) beskriver Daniel Howden, migrationsexpert och journalist, hur inhumana villkor är poängen med dessa läger. ”Det var aldrig meningen att det skulle bestå av mottagande eller ge skydd, utan ett spektakel menat att avskräcka framtida asylsökare”.
Så symboliserar Moria EU:s idé – att avskräcka människor från att söka asyl.

Allt medan experter länge varnat för att detta inte fungerar. Människors behov av att skydda sig själva och sin familj kvarstår – de fortsätter riskera livet för att ta sig över havet.
För EU är problemet knappast ekonomiskt – under 18 månader fick Grekland över en miljard euro i EU-bidrag. Pengar som nu går till nya fängelseliknande förvar. I dag kan inget medlemsland låtsas som att de inte vet vad som pågår, allra minst Sverige.

I nuläget har vi, med EU-kommissionären Ylva Johansson i spetsen, möjlighet att sätta ned foten och kräva en ny europeisk asylpolitik.

– Det finns pengar. Det finns resurser och människor på plats redo att hjälpa. Nu krävs koordinering och en uppriktig vilja att sätta punkt för Moria. Det rör sig inte om en ohanterbar mängd människor, det går att fördela över 27 medlemsländer, säger Benedictsson

Om den viljan är starkare än dagens hysteriska signalpolitik är dock tveksamt. Men jag kan ändå önska att våra politiker skulle rasa åtminstone hälften så mycket över migranters vidriga villkor som över Buschs senaste påhitt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.