Nu testas Åkessons löfte till pensionärer

Högre pensioner eller hjälpa Kristersson till makten?

För Magdalena Andersson och Mikael Damberg blir de kommande veckorna ett slags test. Fram till nu har det nog varit lite bekvämt att både slippa januariavtalets bojor och Miljöpartiets invändningar. Opinionen har visat sin uppskattning. Men när kammaren i juni ska rösta om vårpropositionen är det upp till bevis.

Erfarenheterna är inte så goda. I höstas skrev högeroppositionen en gemensam reservation och i den avgörande omröstningen valde Centern att lägga ner sina röster. Viktiga delar av Magdalena Andersson budget röstades ner.

En regering behöver trots allt få igenom sin ekonomiska politik.

Åkesson prövas också

Det är dock inte bara Damberg och Andersson som prövas de kommande veckorna. Samma sak kan sägas om Jimmie Åkesson.

I september förra året förklarade Sverigedemokraternas ledare att pensionsfrågan blir avgörande för möjligheterna till ett borgerligt samarbete. När det gäller de äldres ekonomi skulle partiet inte vika sig eller ändra åsikt, som man gjort så i så många andra frågor.

"Det här kommer vara en helt avgörande fråga för oss i förhandlingarna", sa Åkesson till Dagens Industri.

Nu blir det en avgörande fråga redan på försommaren.

Har ett val

Åkesson och hans parti kan välja att gå samman med moderater och kristdemokrater för att sänka regeringens förslag om att stärka ekonomin för äldre med låg pension med upp till 1 000 kronor. Det skulle antagligen höja stämningen bland alla som hoppas att Sverigedemokraterna ska hjälpa Ulf Kristersson att till sist få flytta in på Sagerska palatset.

Åkesson kan också välja att inte göra det.

Sverigedemokraterna behöver inte stödja regeringens budget. Det vore att förvänta sig för mycket. Det räcker att man håller fast vid den där avgörande frågan om pensionerna i förhandlingarna om vårbudgeten med moderater och kristdemokrater.

Svårt att ta M på allvar

Då lär det nämligen inte bli någon gemensam reservation från högeroppositionen, och i så fall kommer pensionärerna att få sina pengar. Att Elisabeth Svantesson säger att hennes parti ska ”kämpa” för de sämst ställda pensionärerna är lite svårt att ta på allvar.

Hon skulle antagligen beskriva Reinfeldtregeringarnas försämringar av sjukförsäkringen som en kamp för de sjukskrivna också.

För Jimmie Åkesson handlar de kommande veckorna om ett val. Han kan sätta stämningen hos de tilltänkta regeringskollegorna främst och vänta på applåderna från borgerliga ledarsidor. Men han kan också välja att prioritera löftet om högre pensioner som han har gett väljarna.

Oavsett hur Sverigedemokraterna gör kommer deras vägval att ge viktiga besked till väljarna.


Det ser ut att bli politisk strid om garantitillägget till de äldre som har de lägsta pensionerna. Sverigedemokraterna säger att de tänker rösta för regeringens förslag, eller något som är bättre. Men kommer Jimmie Åkesson att ta strid med Kristdemokrater och Moderater? Och är regeringens förslag den bästa lösningen?

I chatten har Ingvar Persson diskuterat med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    21 april 2022

    Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten. I dag har vi haft lite tekniska problem. Jag beklagar det och vill samtidigt tacka alla som bidragit till diskussionen.

  • Ingvar Persson
    21 april 2022

    hej Fredrik.

    Jag håller faktiskt inte med dig. Visst strävar alla politiker efter makt eller positioner som du säger. Det är ju en förutsättning för att få något uträttat.

    Men min erfarenhet är att nästan alla politiker ändå i grunden drivs av en vilja att uträtta det man tror är bäst för samhället.

  • 21 april 2022

    I längden så är det en enda sak som styr politikers beslut oavsett parti: "Vad kommer att stärka min position?" Allt annat är underordnat. Att hålla löften, vara konsekvent, stå för principer etc. överges alltid av alla politiker ifall det hamnar i konflikt med deras mål att behålla/stärka sin egen position. Naturligtvis håller politiker sina löften, är konsekventa etc. när det inte står i konflikt med deras huvudsakliga mål, men i längden så är alla politiker opportunistiska lögnare.

    Fredrik
  • Ingvar Persson
    21 april 2022

    Hej Agneta.

    Jag förstår visst problemet. Frågan är bara hur man hanterar det. Höjer man den garanterade inkomsten blir det tröskeleffekter. Man kan tala om respektavstånd, men också om att alla äldre måste ha en rimlig levnadsstandard.

  • 21 april 2022

    Som tidigare skrivits här så saknas det ett respektavstånd. Du förstår nog inte riktigt hur det ser ut för många kvinnor i låglöneyrken som jobbat heltid hela sitt liv. Själv hamnar jag med ett par hundralappar över den magiska gränsen för att erhålla några pengar alls.

    Efter 47 år i yrkeslivet borde ses som en insats i samhället.

    Själv har jag en pension på 14.400 kronor före skatt, landar på 12.200 efter skatt.

    Gränsen är satt för tight anser jag för att visa någon form av respekt.

    Agneta Kronfors