Den tysta döden tar årligen 220 liv

Nu behövs en nationell nollvision mot drunkning

Hopptorn vid Tantobadet på Södermalm i Stockholm.

Drunkning är en tyst död. Även om en badplats är full av människor är det inte säkert att det märks att någon håller på att sjunka i vattnet. Bara förra helgen dog fem personer i drunkningsolyckor. Män är överrepresenterade och det beror enligt Svenska livräddningssällskapet på att män tar mer risker och tror att de har större simförmåga än de faktiskt har. Men det är inte vattnet som är farligt, det är okunskapen.

Ungefär 220 personer dör årligen av drunkning och det kan jämföras med 190 dödsfall i trafiken och 44 som sköts till döds förra året.

Oklar ansvarsfördelning

Kommunala badplatser är kommunens ansvar och skötseln och säkerhetsarbetet ser väldigt olika ut i landet. Sveriges kommuner och regioner (SKR) säger att det inte finns någon samordning mellan kommunerna och det är inte heller något de har valt att lyfta på nationell nivå. Svenska livräddningssällskapet efterlyser i sin tur fullvärdig statistisk och fakta på området, även om MSB har haft regeringsuppdrag om vattensäkerhet.

Samtidigt som alla aktörer höll på med sitt hittades sexårige Rais förra sommaren död på bassängbotten av en skolkamrat under en badutflykt.

Läroplanen är tydlig med vikten av simundervisning. Men en kommunenkät från tidningen Läraren visar att 6 av 10 kommuner saknar centrala riktlinjer för hur simundervisning och bad ska ske på ett säkert sätt med barn och elever. Pandemin har också medfört stängda simhallar vilket ledde till bristfällig undervisning under en längre period.

Simsäkerhetsarbetet förtjänar mer än en såhär splittrad och oklar ansvarsfördelning. Då är trafikområdet en bra förebild.

Nollvision krävs

Riksdagen beslutade redan 1997 om nollvision i trafiken med fokus på att ingen ska dödas eller skadas allvarligt. Ansvaret för trafiksäkerheten är delat men myndigheten Trafikverket sköter samordningen.

Det är inte bara ljudlöst att drunkna, det är också väldigt tyst hos ansvariga politiker.

Politiker av alla partifärger och på alla nivåer måste samla ihop sig och ta ett helhetsgrepp för att förebygga och förhindra drunkningsdöden. Lösningarna finns redan: flytväst, nykterhet vid vatten, simskola, badvakter, badvettsregler, båtsäkerhet och uppsikt över barn, men samordning saknas.

Sverige behöver därför en nationell nollvision mot drunkning.


Fem personer drunknade förra helgen och per år är det fler som dör av drunkning än i trafikolyckor. Men det är inte vattnet som dödar, det är okunskap. Vad tycker du är bäst metod för att få ner siffrorna?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Joanna Abrahamsson
    28 juli 2021

    Tack för era frågor om detta viktiga ämne. Nu stänger ledarchatten för idag. Simma lugnt i sommar och håll koll på barnen!

  • 28 juli 2021

    Hur många av dom som dör har utländsk bakgrund och inte fått simundervisning som barn? Till vilken grad erbjuder kommunerna simundervisning för vuxna?

    Viktor Wiman

    Hej Viktor, jag har ingen statistik på det, men visst är det en extra riskfaktor. Att komma till Sverige som vuxen och inte kunna simma. Just därför är simundervisning för vuxna en viktig del i det förebyggande arbetet. Eftersom SKR inte samordnar kommuner emellan i denna fråga så vet jag inte hur det ser vad gäller vuxenundervisning.

    Joanna Abrahamsson
  • 28 juli 2021

    Finns det studier eller statistik på de som druknar.

    Ex vad jag menar: Är det män i åldern 70+ med finskt bakgrund som som står för 90% av drunkningarna?

    Vet man det så vet man var man ska sätta in åtgärderna.

    Att mäta är att veta.

    Osmo Niemi

    Hej Osmo, det finns viss statistik, men Svenska livräddningssällskapet efterlyser mer fakta just för att kunna arbeta förebyggande på ett bättre sätt. Det saknas också nationell samordning vilket verkligen är en brist, hade det funnits hade det varit lättare att ha en översikt och sätta in rätt åtgärder.

    Joanna Abrahamsson
  • 28 juli 2021

    På industrier har man ofta en stor tavla som visar när senaste olyckan skedde. Som ett sätt att få folk att tänka till om något nyligen hänt, samt att få folk att vilja fortsätta på en positiv trend om det varit lång tid sen senaste tillbudet. Kanske det kunde hjälpt på våra badplatser? Lite makabert kanske, men det hade nog fått folk att tänka till

    Scruffy

    Hej Scruffy, ja det var en intressant idé. Kanske skulle det hjälpa och få folk att tänka till och inte ta några onödig risker. Och samtidigt bidra till att fortsätta på en positiv trend utan tillbud.

    Joanna Abrahamsson
  • 28 juli 2021

    Om man är full och ramlar i vattnet och drunknar, så är det kanske inte simkunnigheten som är problemet, utan alkoholmissbruket.

    Janne

    Hej Janne, visst är det så, alkoholen bidrar till risker på det sättet. Samma sak om man kör båt full och tex kör in i ngt, då riskerar man att skadas två gånger; först i själva kollisionen och sen risk för drunkning eftersom man är på vatten.

    Joanna Abrahamsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.