Ygeman har krokat arm med Kristersson

Till och med politikerna har ledsnat på skuggsamhället

En socialdemokratisk minister som säger att moderata förslag hamnat på "rimliga nivåer" skulle kunna vara en rubrik i sig själv.

Att migrationsminister Anders Ygeman funderar på att kroka arm med Ulf Kristersson i frågan om arbetskraftsinvandring är ändå ingen överraskning. Vinden har vänt, och den har vänt fort. Alla är numer överens om att något måste göras åt dagens ordning för arbetskraftsinvandring.

Det är hög tid. Politiska beslut som lagt hela makten hos arbetsgivaren är en av faktorerna bakom skuggsamhället på arbetsmarknaden. Den har skapat handel med tillstånd, falska jobberbjudanden och fejkade villkor.

Det är en del av den arbetslivskriminalitet som Magdalena Anderssons regering säger att man ska bekämpa. I veckan berättade den biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson att det ska öppnas regionala center för att samordna myndigheternas arbete.

Samtidigt uppmuntrar svenska lagar om arbetskraftsimport till handel med människor.

Somliga har just vaknat

Somliga av oss har sagt det hela tiden. Andra, som Moderaterna, har just vaknat.

Nu säger Ygeman till tidningen Arbetet att han ska höja den lägsta lön en arbetsgivare måste erbjuda för att få importera arbetskraft. Här tycker han att den nivå Moderaterna kompromissat sig fram till, 27 540 kronor i månaden, kan vara rimlig.

Förslag utlovas redan innan valet.

Frågan är bara om det kommer att hjälpa?

Kan bli slag i luften

Redan i den utredning som ligger bakom förslaget konstateras att förändringen kan bli ett slag i luften. Arbetsgivare som handlar med människor bryr sig inte så mycket om regler. Det fuskas redan vilt.

LO har också påpekat att det saknas verktyg för att kontrollera hur reglerna följs.
Att den kritiken kommer från facket är en signal. I grunden är det ju facket som ska försvara löntagarnas intressen. I en svensk modell och den bästa av världar sköter parterna det där utan statens inblandning.

Kravet på myndighetskontroller påminner om att vi inte lever i den bästa av världar.

Det gör också professor Anders Kjellbergs rapport om facklig organisationsgrad som Arena Idé publicerat.

Facket måste bli starkare

Rapporten visar att organisationsgraden ökat för tredje året i rad. Totalt är nu sju av tio anställda svenskar med i facket. Det kan vara ett trendbrott. Men skillnaderna mellan olika grupper är stora.

Restauranger är en av de branscher där fusk gång på gång avslöjats. Här är organisationsgraden 35 procent, och det är ändå en ökning.

Reglerna för arbetskraftsinvandring behöver stramas åt. Ett höjt inkomstkrav måste till exempel följas av en arbetsmarknadsprövning. Ygeman vill ha det, men det finns ännu inget färdigt förslag. Mellan raderna förstår vi att det är de forna samarbetspartierna som satt käppar i hjulet.

Men inget av det kommer att skapa ordning och reda om inte facket blir starkare.

Då kan man fråga sig om Moderaternas åsikter fortfarande kommer att vara lika rimliga?


Allt fler partier ser nu att dagens regler för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU skapar problem och fusk. Ett förslag är att höja lönegolvet för den som söker arbetstillstånd. Men kommer det att räcka? Och vad kan annars göras?

Diskutera med Ingvar Persson. Chatten startar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    24 feb 2022

    Klockan har passerat halv i denna mycket speciella chatt. Jag vill som vanligt tacka alla som bidragit. Europa befinner sig i något som ser ut som ett fullskaligt krig. Hur det kommer att påverka vår vardag vet vi inte, men vi vet att historien har gått in i ett nytt skede.

  • Ingvar Persson
    24 feb 2022

    Hej Rösta Stenevi.

    Jag tror du gör ett riktigt allvarligt misstag när du blandar samman rätten till asyl - som jag tycker vi ska vara rädda om - med arbetskraftsinvandring. Dessvärre är du inte ensam, och det är ett av skälen till att asylrätten är så hårt trängd i den svenska politiska debatten.

  • 24 feb 2022

    Det här är ett tydligt sätt att försöka minska invandrares rätt att komma in till Sverige. S och M försöker hindra de mänskliga rättigheterna genom att inte ge asyl till alla som behöver hjälp. Alla har faktiskt inte hög utbildning så Sverige måste ge dem en chans, även om arbetet är lågavlönat. Om inte lönen räcker kan de söka bidrag. Det har vi råd med!

    Rösta Stenevi 2022
  • Ingvar Persson
    24 feb 2022

    Hej Fredrik.

    En utmärkt sammanfattning av den marknadsfundamentalism som präglat samhällsdebatten. Jag kan väl bara säga att jag håller med dig om din beskrivning av vad som händer om var och en ska förhandla sin lön utifrån situationen på marknaden. Däremot håller jag inte med dig om att ökade klyftor och fler arbetande fattiga skulle vara bra för samhället.

    Det du beskriver är dessutom ett av problemen med en oreglerad arbetskraftsinvandring. De pressar ner löner och ytterst levnadsvillkor för vanliga människor. Och det skapar spänningar.

    Den rena kriminaliteten måste bekämpas av rättsväsendet. Den försvinner inte för att vi gör den laglig.

  • 24 feb 2022

    Höjda lönegolv kommer att bidra till högre arbetslöshet. Om arbetskraft görs dyrare kommer arbetskraft per definition att bli mer svårsåld på arbetsmarknaden.

    Utbud och efterfrågan måste tillåtas styra lönenivåer. Alternativet är att regleringar styr och då får vi arbetslöshet eftersom dessa regleringar alltid söker att pressa upp löner så högt som möjligt. På så sätt bidrar lönegolv till utanförskap, segregation och kriminalitet.

    Kriminella gäng har inga lönegolv och därför är det väldigt lätt att få "jobb" där. De tjänar enorma summor också utan dessa golv och fackföreningar.

    Fredrik