Förödmjukelse och vrål när högern fick storstryk

I dag vann klimatet i Bryssel

Foto taget vid en tidigare omröstning i Europaparlamentet.

Bryssel kryllar av lobbyister. Som flitiga myror rör de sig längs stråken kring EU:s institutioner. De rinner in i Europaparlamentet, förbi säkerhetskontrollerna, träffar ledamöter och överlämnar pärmar späckade med argument till försvar för sina intressen.

De senaste veckorna har de jobbat hårdare än någonsin för att motverka ny ambitiös klimatlagstiftning.

– Det har varit en tsunami av lobbyism, sade miljöutskottets ordförande Pascal Canfin till Euractiv.

Canfin uppskattar att lobbyisternas förslag skulle minska EU:s utsläpp med 30 procent till 2030 – en tydlig försämring jämfört med politikens ambition på 55 procent.

Men lobbypengarna räckte inte. I dag fick de storstryk.

Omröstningen rörde utsläppshandeln. Konservativa och liberaler i Europaparlamentet ville sänka EU:s ambitioner. De tyckte att företagen har det tufft så det räcker just nu, med de höga energipriserna.

De fick igenom sina ändringsförslag. Men sedan var det slut på det roliga. Parlamentet gjorde något så ovanligt som att rösta ner hela slutförslaget. Med 75 rösters marginal.

Det är knappt så att man tror att det är på riktigt. Den konservativa ledamot som haft ansvar för förhandlingarna – vars jobb det var att säkra en majoritet – sjabblade bort en av årets tyngsta lagstiftningar.

Ledamöterna stod och skrek på varandra i plenisalen.

Utsläppshandeln går ut på att företag i utvalda sektorer får köpa ett begränsat antal rättigheter att släppa ut koldioxid. Det skapar ekonomiska incitament att minska klimatpåverkan. Sammantaget berör den 45 procent av EU:s utsläpp.

Vänstern i EU vill göra det dyrare att släppa ut genom att minska antalet utsläppsrätter och dela ut färre av dem gratis. De vill också inkludera fler sektorer i utsläppshandeln. Konservativa pekar på de höga energipriserna och tycker att företagen har det tufft nog just nu.

C, L, M och KD röstade för den urvattnade lagstiftningen. S, V och Mp röstade nej när de konservativa ändringsförslagen gått igenom.

SD röstade också nej till helheten. De röstade till och med emot att skicka tillbaka lagförslaget till miljöutskottet. De hade förmodligen helst slängt klimatlagstiftningen i papperskorgen.

Dagens omröstning blev ett historiskt pinsamt nederlag för de som ville försvaga EU:s klimatarbete. Nu fortsätter den gamla lagen gälla tills vidare. Miljöutskottet får förhandla fram ett nytt förslag som de progressiva kan godta.

Konservativa och liberaler är förödmjukade. Lobbyisternas ansträngningar betalade sig inte.

Myrorna kilar raskt tillbaka till stacken.

Följ ämnen i artikeln