Bestämmer marknaden blir Agnes, 85, hemlös

I lyxlägenheterna finns inte plats för vanligt folk

Agnes Fröberg, 85 har bott i sin lägenhet i 28 år. I dag är hon kroniskt sjuk, har proteser i båda knäna och behöver rollator för att förflytta sig. Men mitt i rådande pandemi fick hon beskedet om att hon ska vräkas från sitt boende i Majorna, Göteborg. Hyresvärdens anledning var att lägenheten var i oordning och att för många saker låg framme.

När SVT Väst frågar Agnes om var hon ska ta vägen, beskriver hon en desperat situation.

-Vet ej, säger Agnes. Det är klart att jag har vänner och bekanta som kan hjälpa mig, men det är inte så lätt i coronatider, nu när jag tillhör en riskgrupp som nästan inte ska visa sig någonstans. På äldreboende får jag inte plats, de säger att jag är för frisk.

Det var först Hem & Hyra som uppmärksammade Agnes situation. I samma veva avslöjar de att hyresvärden tjänar pengar på olaglig hotellverksamhet – i samma hus där Agnes bor. 1000 kronor natten kostar det att bo i en likadan lägenhet som Agnes bor i. Att bedriva korttidsuthyrning är inte olagligt, men då behöver hyresvärden ansöka om bygglov. Det har inte gjorts. Tolv av de 35 lägenheterna i huset hyrs ut till företaget Forenom apartments. Det är en hotelltjänst som riktar sig mot turister och företag.

Men det är inte första gången som Forenom nämns i liknande sammanhang.

Förra året uppmärksammade StockholmDirekt fastigheten Silverfasanen 2 i centrala Kungsholmen. Där hade alla hyresgäster under ”oklara omständigheter” flyttats ut. Sedan inledde fastighetsägaren en upprustning som resulterade i 28 topprenoverade lägenheter. De som fick flytta in var dock inte de gamla hyresgästerna. I stället hyrdes lägenheterna endast ut till företag och turister – via Forenom som fick agera mellanhand. Att använda en mellanhand gör att fastighetsägare kan ta ut i hur höga hyror som helst, samtidigt som de slingrar sig undan lagen. Enligt Hyresgästföreningen är handlar det om en miljardindustri – och den växer lavinartat. 

Medan hyresgäster som Agnes vräks utlovas ”premium double studio” eller en lägenhet ”i lyxstil med kök nära Stadshuset”. Samtidigt är det fortfarande en juridisk gråzon, och även de som är på fel sida lagen kan vara svåra att upptäcka. I fallet på Kungsholmen tvingades hyresvärden avsluta hotellverksamheten eller riskera fyra miljoner i vite. Vad han ska göra med lägenheterna i stället vet ingen.

Tack vare protester backar nu fastighetsägaren i Agnes fall, och hon får bo kvar. Alla hyresgäster har inte sådan tur, och långt från alla fula fastighetsägare avslöjas. Så kommer det fortsätta om politiker fortsätter sälja ut allmännyttan, tillåter företag att ta ut skyhöga hyror och låter marknaden styra. Men bostaden är en mänsklig rättighet. och det är människors behov som ska komma först - annars riskerar många fler än Agnes att bli hemlösa.