Mejla

Jenny Wennberg

Politiker har en enda uppgift, att ge oss hopp

Passar sig inte S är man snart Demokraterna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När övriga partier pratar migration pratar SD välfärd.
Foto: ORRE PONTUS/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
När övriga partier pratar migration pratar SD välfärd.

LEDARE

”Vem kan vinna över Trump?”.

Det är den dominerande frågan bland demokrater i USA just nu.

Det trista svaret inför det här presidentvalet är tyvärr att det bland kandidaterna nog faktiskt inte finns ett sådant namn.

Michael Bloombergs entré i demokraternas vaskande efter en motståndare till Trump blev ingen succé kan lugnt konstateras. Hans debattinsats natten mot torsdag var svag, och uppgifterna om att han ingått förlikning med tidigare kvinnliga anställda är inte en tillgång. Bernie Sanders är för vänster för amerikanska förhållanden, Pete Buttigieg för oerfaren och vart Joe Biden egentligen tog vägen är oklart.

Motståndarna viktigare

I Sverige kämpar Socialdemokraterna å sin sida i opinionsmässig motvind. I likhet med Demokraterna är man i ett läge där mer fokus ligger på att försöka besegra motståndare än att själva vinna. Och det finns en enorm skillnad mellan de två.

På grund av Januariavtalet har Socialdemokraterna hamnat i ett tillstånd där man som parti driver politik mot sin vilja och genomför reformer som är dåliga för både Sverige och partiets väljarstöd. Det är, för att uttrycka det hela diplomatiskt, en mycket olycklig kombo.

Socialdemokraternas styrka har alltid legat i ord, men också handling, visa att ett bättre Sverige är möjligt.

”Alla ska med” må ha varit en trött slogan, men den har trots det något, ambition, bland annat. Inte minst i en tid när känslan av att väldigt många hamnat på efterkälken växer bland människor, konflikten mellan stad och land är tydlig och människors känslor faktiskt motsvaras av fakta om såväl inkomstklyftor, kommunala nerskärningar som en brutal verklighet där barn rekryteras in i kriminalitet och droghandel i både Stockholm och Gävle.

Det här är inte bra. Alls.

Bara SD har tydligt svar

Problemet just nu är att Sverigedemokraterna är det enda partiet med ett tydligt svar som människor accepterar som en lösning.

Politiker har en enda uppgift, att ge oss hopp. För att kunna göra det krävs en tydlig idé och också en välformulerad sådan om vilket Sverige vi ska bli.

Oavsett vad man anser om Sverigedemokraternas idé är det trots allt just en idé.

Socialdemokraternas problem är inte att idéerna saknas. De finns där, bland partiets gräsrötter, och handlar om förslag som tandvårdsreform, att välstånd faktiskt måste omfördelas, att sjukvården måste vara likvärdig oavsett var i landet vi bor och att vinster i välfärden ska investeras i välfärden. Eller enkelt uttryckt; att de problem som människor ser i sin vardag faktiskt går att lösa. Oavsett om det handlar om att rusta upp ett slitet miljonprogramsområde eller få skolan att fylla en kompensatorisk roll som gör att varje unge har en buffé av möjligheter.

Att sakna idéer om framtiden som är större än vad som är genomförbart idag när svenskarna är både missnöjda och arga är otillräckligt. Utan idéer, inget hopp.

Till skillnad från Demokraterna har den svenska vänstern fortfarande makten.

Men den behöver användas, nu, i människornas tjänst.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.