Mejla

Daniel Swedin

Samhällsnormer sitter i kroppen

Ju mer accepterande ens omgivning är och ju bättre lagstiftningen ser ut, desto bättre livskvalitet för homo- och bisexuella

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

I länder där gaypersoners rättigheter kringskärs av lagstiftning och där många medborgare har homofientliga värderingar, där har de homo- och bisexuella sämst psykisk hälsa.

Det sambandet har Richard Bränström funnit. Han är forskare i hälsopsykologi på institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och har studerat situationen för homo- och bisexuella personer i 28 europeiska länder.

Betalar ett pris

Som ett exempel: i grannländer som Lettland och Litauen är bara 20 procent av homo- och bisexuella öppna med sin sexuella läggning, eftersom lagstiftningen är diskriminerande och attityderna oförlåtande. Homo- och bisexuella döljer sin sexuella läggning, men det sker till priset av dålig psykisk hälsa.

I Sverige ser det annorlunda ut.

Här är 80 procent öppna med sin läggning och här har gaypersoner bättre hälsa än i de flesta andra länder. Vi har lagar mot diskriminering och sexuella minoriteter inkluderas i hatbrottslagstiftningen. Vi tillåter könsneutrala äktenskap, samkönad adoption, lagstiftningen erkänner könskorrigering och samkönade par får stöd till att skaffa barn. Dessutom finns det få länder där acceptansen för hbtq-personer är så stor.

Det visar sig också att invandrade gaymän – som löper väldigt stor risk för psykisk ohälsa – mår bättre ju längre de bor i Sverige. Ju mer accepterande ens omgivning är och ju bättre lagstiftningen ser ut, desto bättre livskvalitet för homo- och bisexuella.

Kränkande behandling

Man kan med rätta säga att ett samhälles normer sätter sig i kroppen.
Samtidigt ska man inte tro att allt är frid och fröjd i Sverige.

Under de senaste tio åren har den nationella folkhälsoenkäten innehållit frågor om sexuell läggning.

Resultaten är nedslående. Bland hbtq-personer i Sverige är det ungefär dubbelt så vanligt med ångest och depression jämfört med heterosexuella. Risken för självmord är upp emot fyra gånger högre. Risken för missbruk är också högre än bland heterosexuella.

Gaypersoner utsätts oftare för kränkande behandling, våld och har oftare ekonomiska problem och låg inkomst.

I dag, när Prideparaden drar fram genom Stockholm, kan det vara värt att påminna om hur långt vi har kommit och hur mycket vi har kvar att göra.


LÄS VIDARE


PODD: Från Stonewall Inn till Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.

Stockholm Pride 2018.

   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.