Mejla

Anders Lindberg

Sluta vara naiva om naziterrorn

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag inleddes rättegången efter sprängdåden vid Göteborgs tingsrätt
Foto: ANDERS YLANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
I dag inleddes rättegången efter sprängdåden vid Göteborgs tingsrätt

Ordningsvakten utanför rättsalen i Göteborg bär skottsäker väst. Tre aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen står åtalade för bland annat mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. I går inleddes rättegången.

Den 11 november förra året briserade en bomb utanför Syndikalistiskt Forum i Linnéstaden. Om någon befunnit sig i omedelbar närhet hade den kunnat dö. Nästa sprängattentat skedde 5 januari vid ett flyktingboende på Axel Adlers gata. En städare fick benen söndersprängda.

- Han fick extremt svåra skador, konstaterade åklagare Mats Ljungqvist.
Det tredje sprängdådet misslyckades. Den 25 januari hittades en bomb vid flyktingboendet på Lilleby Camping men den detonerade aldrig.

Rysk underrättelsetjänst

Säkerhetspolisen har hittat inspelningar från en av de misstänktas diktafon där han resonerar om våld mot muslimer och judar.

"Vi kommer ta striden mot er, ni som förpestat vårt land", säger han, och "nordmäns raseri kommer att eka, var så säker". I bevisningen ingår även en större mängd sprängmedel samt högerextrema manualer för politiskt våld och terror.

Enligt åklagaren genomgick två av de misstänkta paramilitär vapenträning i Ryssland i höstas. Utbildningen genomfördes av högerextrema Ryska imperiska rörelsen men hade naturligtvis inte kunnat ske utan godkännande av Putins militära underrättelsetjänst.

Åklagarens bevisning är omfattande, bland annat finns den huvudmisstänktes DNA på två av bomberna.

En historia av våld

Frågan är bara hur vi som samhälle ska hantera allt detta?

Sprängdåden i Göteborg är extrema men den yttersta högern har en historia av våld och angrepp på minoriteter och politiska motståndare. Vi borde inte bli förvånade, att sprängdåden riktades mot en vänsterorganisation och två flyktingboenden är ingen slump.

Nordiska motståndsrörelsen är i dag den starkaste nazistorganisationen i Sverige. Hur många fler av aktivisterna som har paramilitär utbildning från Ryssland är inte känt.

Säkerhetspolisen har tidigare varnat för att det politiska våldet kan komma att öka.

- Nu börjar de komma ut, vi börjar närma oss ett nytt val och vi har en ökad polarisering i samhället. Då kommer de här grupperna fram, sa Säpochefen Anders Thornberg i SVT:s Aktuellt i februari.

Almedalen och bokmässan

Om mindre än en månad kommer Nordiska motståndsrörelsen att delta i Almedalen. Det har skapat en orimlig säkerhetssituation för många deltagare. Feministiskt initiativ har valt att inte delta och RFSL har fått ställa in stora delar av sina aktiviteter.

Och i höst kommer tidningen "Nya Tider" att vara en del av Bokmässan. En publikation som enligt Expo "...är djupt förankrad i den rasideologiska miljön och har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen."

Det är obegripligt att vi låter detta fortsätta. Efter sprängdåden i Göteborg borde naiviteten faktiskt vara slut.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.