Busch är inte ensam om sina sminkskulder

Unga tjejers skulder ökar hos Kronofogden

Kronofogden

Influencers gör miljonvinster på bekostnad av sina följares privatekonomi. Sociala medier bjuder idag på en buffé av olika former av reklam. Rabattkoderna delas hej vilt och hypeade produkter blir allt svårare att motstå.

Jag förvånades inte ett dugg när nyheterna om att Ebba Busch hade en skuld hos Kronofogden för produkter hon köpt från Bianca Ingrossos sminkmärke.

Vi blir konstant lockade att handla på nätet. Du behöver inte ens ha tillgång till ditt bankkort när du gör det. Det är bara att skjuta på betalningen genom Klarna. Problemet är att skjuts betalningen upp för länge är risken stor att du tillslut hamnar hos Kronofogden.

Det drabbar framför allt unga tjejer, enligt Kronofogdens statistik. De skuldsätter sig för att kunna nätshoppa. Det är dystra siffror att läsa. Skulderna har ökat med 430 miljoner kronor de senaste tio åren.

Svenskarna är bland de mest belånade i EU.

Det kanske inte är så konstigt när lån framställs som den enkla lösningen på alla våra problem.

Är du ung och utan bostad? Inga problem, vi ser till att underlätta för dig att ta ett bolån.

Har du inte råd att betala hyran på din andrahandslägenhet? Det är bara att skaffa dig en passiv inkomst. Testa krypto vettja.

Synen på det egna ansvaret kontra statens ansvar har totalt spårat ur.
Det måste finnas en rimlig balans. Självklart har du som individ det yttersta ansvaret för din privatekonomi. Däremot betyder det inte att staten bara kan luta sig tillbaka.

Dagens generation av unga är uppvuxna i tron att normala bolåneräntor ligger på 1,5 procent. Prognosen för de rörliga bolåneräntorna pekar på att vi kan få räntor uppemot 5 procent om några månader.

Inflationens entré kommer med andra ord att ta ner lånefrälsarna på jorden. Lån är inte en mänsklig rättighet och det är framförallt inte hållbart att bygga sin privatekonomi på att ta stora lån.

Dagens system bygger på att du får lära dig om privatekonomi hemma och i bästa fall kanske lite på hemkunskapen i skolan.

Även om föräldrar vill lära sina barn om ekonomi är det inte säkert att de har tillräckligt med kunskap för att kunna göra det. I förlängningen kan det bidra till ökade klyftor. Skolan har en möjlighet att jämna ut kunskapsgapet.

Vi har gått från att spara pengar i spargrisar till att spara pengar i fondrobotar. Det är andra tider nu. Samhället behöver inte bidra till att göra det onödigt tufft för unga att starta vuxenlivet. Vi behöver rusta den yngre generationen att kunna hantera pengar i den moderna ekonomi vi lever i. Därför är det fullt rimligt att privatekonomi blir en del av utbildningen i skolan.

Där kanske Ebba Busch kan bidra med politisk vilja.

Följ ämnen i artikeln