Inga väljare röstade för Kristerssons SD-flirt

Gick till val på att hålla SD borta, nu vill de svika det

Ett nytt regeringsalternativ som uppstått utan att väljarna tillfrågats.

”Hur många lik i lasten och skelett i garderoben kan en statsminister ha?”

Frågan ställs av Dick Sundevall på Magasinet Paragraf, en tidning som huvudsakligen riktar sig till juridikintresserade.

Den lista han redogör för blir onekligen lång om den man som nu fått talmannens uppdrag att i tre dagar sondera sina möjligheter att bli statsminister.

Under tiden som socialborgarråd i Stockholm sålde han ut stockholmarnas förskolor och assistansverksamhet till vrakpris. En av de mer uppmärksammade skandalerna var Kulturkrabatens förskolor i Årsta. Kristersson sålde för 635 000 kronor, priset på inventarierna. Året efter gjorde ägarna nio miljoner i vinst.

Han bodde då i en fin lägenhet som tillhörde Ersta Diakonisällskap, en förening Stockholm köpte tjänster av.. Lägenheten var avsedd för svårt sjuka och hemlösa, inte för moderata socialborgarråd.

Och så härvan kring Adoptionscentrum, där han var ordförande, om barnen som uppges ha stulits till adoption i Sverige. När SVT Uppdrag granskning ville ställa frågor kring varför Adoptionscentrum mörkat varningar gjorde han sig oanträffbar.

För att nämna några av punkterna på Dick Sundevalls långa lista.

Men det skelett i garderoben vars benknotor skallrar mest är i själva verket något helt annat: hans eget förhållningssätt till Sverigedemokraterna.

Inför valet lovade Ulf Kristersson att inte samarbeta med SD.

När han valdes till partiordförande slog han tydligt fast sin linje: ”Sverigedemokraternas inskränkta nationalism är fel.”

Hans löfte till väljarna var lika tydlig: ”Moderaterna kommer inte att ha några samtal eller förhandlingar eller något med Sverigedemokraterna.”

Under politikerveckan i Visby i förra valrörelsen lovade han inför ett fullsatt Almedalen att aldrig ”regera med eller regeringsförhandla med” Jimmie Åkesson.

– Inte i något annat parti säger så många så ofta så horribla saker som i Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraternas vice talman ifrågasätter gång på gång om judar och samer är svenskar, sa M-ledaren och tillade också att SD hyllar ledare som ifrågasätter grunden för det liberala Europa, sa han från Almedalens scen.

Löftet till Hédi Fried kommer förfölja Ulf Kristersson

Han sa även samma saker i mer privata sammanhang, som vid mötet med förintelseöverlevaren Hédi Fried vilket fick stor uppmärksamhet efter den ikoniska bild som Paul Hansen på DN tog från deras möte.

Men Ulf Kristerssons löften, kritik av SD och försvaret av ”grunden för det liberala Europa” höll bara tills vallokalerna stängde.

Sedan dess har Moderatledaren varit på vandring allt längre in i Sverigedemokraternas nationalistiska omfamning. På sociala medier är det idag ganska svårt att skilja partiernas sympatisörer åt. Och politiken är i allt väsentligt snarlik.

M och SD är två konservativa, nationellt sinnade hårda-tag-partier som i huvudsak konkurerar om samma nya väljare. Även KD har landat i princip samma politiska inriktning. Däremot inte Liberalerna.

Ulf Kristersson var inte ensam om en hård retorik mot Sverigedemokraterna innan valet. När Jan Björklund talade på Liberalernas dag på Järvaveckan 2017 gav han ett högtidligt löfte direkt till sina adopterade barn.

– Jag kommer aldrig medverka till att SD får makt, sa Björklund.

Varken Moderaternas eller Liberalernas väljare röstade i förra valet på den linje som båda partierna nu valt. Nyamko Sabuni har till och med sagt att för Liberalernas del finns inga röda linjer i de framtida förhandlingar hon tänker sig med Sverigedemokraterna.

Men räkna med att Ulf Kristersson redan ikväll lyfter luren till Jimmie Åkesson för att diskutera vad SD ska få för sina röster i den statsministervotering som nu sannolikt kommer.

Räkna med att priset kommer att bli väldigt högt, på många sätt.

Omröstningen sker på måndag.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.