Klimatkrisen gör vintern mörkare

Nu finns chansen till förändring

Vi kommer att komma ihåg december 2020 för isoleringen, och för vädret. På många håll har det nästan sett ut som vi skulle gå igenom årets mörkaste månad utan en minut av sol.

Precis innan jul kunde SMHI dessutom berätta att 2020 kommer att bli ett extremt år, också när det gäller vädret. Aldrig under de snart 160 år som svenska väderdata har samlats in har medeltemperaturen varit högre. De senaste dagarnas antydan till köldknäpp kommer inte att ändra på det.

I Mellansverige har man kunnat hitta kantareller ända fram till slutet av november.

Det är kanske något vi måste vänja oss vid.

Mer extremt väder

Väder är inte det samma som klimat. Men klimatet är summan av väder, och om det blir varmare måste vi också vänta oss extremare väder.

Erik Kjellström är professor i klimatologi på SMHI. När statistiken presenterades konstaterade han att den globala uppvärmningen kommer att innebära fler värmerekord. Det betyder inte att varje år eller varje månad kommer att bli varmare, men det innebär att rekordtemperaturer blir vanligare.

Sverige sticker inte ut. I år har ett stort område över Arktis, Europa och Ryssland haft överskottstemperatur.

När vaccinet så småningom tvingar tillbaka pandemin står världen inför en utmaning som är minst lika stor. Vi måste helt enkelt stoppa människans påverkan på klimatet.

Chans att förändra

Återuppbyggnaden efter krisen innebär möjligheter. Vi vet till exempel att offentliga investeringar, till exempel nya järnvägar eller kraftledningar, antagligen är det effektivaste sättet att återstarta en ekonomi. Samtidigt är en omläggning av transporterna och energisystemen nyckelfaktorer om klimatförändringarna ska bromsas.

Precis som pandemin påverkar hela världen är klimathotet globalt. Det har inga nationella lösningar. EU:s stora räddningspaket, totalt över 2 000 miljarder euro ska ha en grön inriktning. Och om knappt en månad svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Ett av hans löften är att landet ska återvända till Parisavtalet och det internationella samarbetet mot klimatförändringarna.

Just nu, när världen står inför en nystart, är det svårt att överskatta vilken betydelse det kan få.

Vi behöver inte diskutera om klimatet förändras. Det räcker att se ut genom fönstret eller att förundras över de klargula svamparna som lyste i novembermörkret.

Det vi måste göra är att förändra samhället och just nu finns tillfället.

Följ ämnen