Mejla

Malin Malm

Så du läste nyss om klimatnödläget...

Ett botemedel mot klimatångest

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Så du har nyss läst klimatnyheterna. Vi har 20 år på oss att ställa om, extremvädrens ökade förekomst är bevisat att bero på mänsklig påverkan och utsläppen ser efter ett kort pandemiuppehåll ut att fortsätta sin oförsonliga trend uppåt. Vi verkar leva i ett konstant nödläge för klimatet. Människor och opinionsbildare skränar förslag och här står du, tänker på framtiden och känner dig maktlös. Hur ska vi hantera den här enorma utmaningen?

1. Ta ett djupt andetag.

En naturlig reaktion på hot är kamp- eller flyktresponsen. Det är en ökänt kass mänsklig egenskap i dagens moderna samhälle. Det gäller också klimatförändringarna. Hur mycket vi än skulle vilja kommer vi inte fysiskt kunna brotta ned växthusgaserna från atmosfären och även om miljardärerna gärna försöker, kommer vi inte heller kunna fly klimatförändringarna på vår planet under de decennier vi har att hantera problemet. Vi är fast här. Tillsammans.

2. Allt är inte ditt fel.

Det är lätt att anklaga den enskilda konsumenten för klimatkrisen. Men det finns en anledning till att utsläpp är så sammanbundna med inkomstnivå: vårt ekonomiska system är fastlåst i den fossila ekonomin. Strävan efter att minska sin konsumtion är beundransvärd. Kom bara ihåg att alla har olika förutsättningar och att de 100 bolag som stod för 71 procent av utsläppen mellan 1988-2015 kommer fortsätta sin verksamhet fram till det fossila systemet gått i graven. Konsumentmakt kommer inte räcka hela vägen.

3. Politikerna behöver din hjälp.

Här är en liten hemlighet som jag upptäckte alltför sent i mitt liv: Etablissemanget har ofta inte bättre koll på vad vi ska göra än många andra. Det är därför de länge behövt stöd från folkrörelsernas stora, folkliga engagemang i demokratin. Många i samhällets toppskikt är smarta, och javisst, otroligt produktiva och pålästa. Men klimatkrisen är inget som några mossiga teknokrater kommer lösa efter att ha låst in sig i ett rum ett par timmar. Då hade vi inte sett trettio år av klimatkonferenser och fortsatt ökade utsläpp.

4. Du är inte ensam. Agera inte heller som om du vore det.

I klimatkrisens tidevarv kommer vi behöva varandra mer än någonsin. Oavsett om det handlar om den stärkta krisberedskapen eller om att skynda på omställningen genom att påverka och välja beslutsfattare som tar krisen på allvar. Engagera dig i en rörelse, arrangera en bojkott, delta i demonstrationer eller varför inte själv ställa upp som kandidat till de beslutsfattande organen? Alltför många som intresserar sig för klimatfrågan tacklar den från ett perspektiv från de stora städernas innerstad. Du kan förändra det.

5. Kom ihåg att framtiden inte behöver se mörk ut.

Det är lätt att läsa om det ständiga nödläget och tänka att framtiden måste se mörk ut. Men det är inte ett givet scenario. Den fossilfria tekniken finns, den behöver bara användas. Mänskligheten har placerat sig i den här situationen. Mänskligheten själv kan ta sig ur den.

Av: 

Malin Malm

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige får inte pusta ut efter EU:s klimatlag

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringar

Klimathotet

Demokrati