Löfven får lämna jobbet halvgjort

Regeringsförklaringen pekar ut riktning för framtiden

Det har inte varit många statsministrar förunnat att säga att de presenterar sin sista regeringsförklaring. Men just det kunde Stefan Löfven göra idag.

Beskrivningen av den kommande politiken var speciell på flera sätt. Dels därför att den är skriven av en regering som fälldes av en riksdagsmajoritet för mindre än tre månader sedan. Dels därför att den regeringen sedan, helt oförändrad, kunde återinträda.

Men regeringsförklaringen är också speciell därför att den beskriver ambitionerna hos en statsminister som kommer att lämna sin post om bara två månader.

Dokumentet måste läsas mot den bakgrunden.

Inte bara ett bokslut

Ett bokslut som SVT:s Mari Forssblad uttryckte det? Ja kanske, men kärnan i Löfvens sista regeringsförklaring handlade knappast om att blicka bakåt.

Många av de förslag som fanns med i Stefan Löfvens tal är kända, inte minst från de senaste veckornas budgetutspel. Det tar naturligtvis ner nyhetsvärdet, men ändrar inte på det faktum att till exempel förbättringen av sjukförsäkringen skulle betyda ett radikalt brott med årtionden av politiska beslut.

Under hela 2000-talet har alla politiska förslag gått ut på att minska antalets sjukskrivna, även om det skett till priset av de sjukas trygghet och rättssäkerhet. Ett förslag som tvärtom stärker den som blivit sjuk är ett trendbrott.

Att Ardalan Shekarabi fick presentera förslaget tillsammans med Stefan Löfven är knappast någon tillfällighet.

Lika viktigt kan förslaget till trygghetspension bli. Också det fanns med i dagens regeringsförklaring.

Ojämlik skola

Det gjorde också löftet att ta itu med skolvalet. Alla vet att ojämlikheten är den svenska skolans största problem. Alla vet också att friskolornas frihet att tjäna pengar har stått i vägen för bättre skolresultat.

Fram till idag har inget av detta spelat någon roll. När frågan har varit på väg upp på den politiska dagordningen har alltid lobbyisternas röster varit alltför starka. Nu säger Stefan Löfven ändå att skolvalssystemet ska göras om och att friskolornas överkompensation ska försvinna.

Deklarationen innehöll förstås fler löften som kommer att göra skillnad. Det nya systemet för omställning och livslångt lärande, den individuella kontakten i hemtjänsten och löftet om krafttag mot arbetskraftskriminaliteten till exempel.

Sprakade inte

Det sprakade kanske inte om Stefan Löfvens sista regeringsdeklaration. Men tillsammans med den budget Magdalena Andersson ska överlämna på måndag pekar den ut en riktning för framtiden.

"Tack vare samarbete kunde Sverige gå framåt", sa Stefan Löfven när han skulle beskriva välfärdssamhällets framväxt. Tack vare en hel del kamp och konflikter också, frestas man påminna.

Det kommer att krävas både och ifall Löfvens efterträdare ska ta dagens regeringsdeklaration i hamn.