Mejla

Ingvar Persson

Staten kan rädda jobbet för många

Permitteringsstöd gör att företag kan komma tillbaka

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Coronapandemin har skrivit om reglerna på många områden. Det gäller inte minst näringspolitiken.
När viruset i mars slog till mot Sverige fanns dagens system för korttidspermitteringar bara som ett förslag i en utredning. I förra veckan var 517 000 anställda permitterade med statligt stöd. Hos börsjättar som AB Volvo och Sandvik rör det sig om tusentals personer.
Hittills har systemet kostat statskassan 27 miljarder kronor. Enligt Tillväxtverkets analys kommer notan för permitteringsstödet att landa på mellan 43 och 44 miljarder.

Tabubelagt område

Det är lätt att glömma att just stöd till krisande företag länge var ett nästan tabubelagt område för svensk näringspolitik. Det har funnits en rädsla för att statliga stöd ska bromsa utvecklingen.
När finanskrisen slog till 2008 satt Anders Borg med armarna i kors medan varselvågen sköljde över landet. Medan företag i till exempel Tyskland kunde behålla personalen tvingades svenska arbetsgivare skicka hem sina medarbetare. Sveriges konkurrenter fick en fördel när konjunkturen vände.
Borg var inte ensam om sitt motstånd mot att staten skulle hjälpa företag genom kriser. Också i arbetarrörelsen, inte minst inom fackföreningsrörelsen, fanns inställningen att strukturomvandlingar i varje läge skulle bejakas. Parollen löd; rädda människor, inte jobb.

Facket fick lösa krisen

Under finanskrisen tvingades till sist IF Metall och dess dåvarande ordförande Stefan Löfven hitta en lösning. I mars 2009 skrev fack och arbetsgivare ett avtal som gav företagen möjlighet att minska arbetstiden, och lönekostnaderna. Enligt IF Metall kan det ha räddat 12 000 jobb.
Baksidan var att många anställda under en tid förlorade en del av lönen.

Nu pågår en debatt mellan experter om samhällets stöd till företagen. Bör det avvecklas även om det betyder att bolag med problem kommer att gå i konkurs? Eller måste det förlängas för att undvika att livsverk slås sönder och jobb försvinner?
Statlig näringspolitik kommer aldrig att kunna garantera alla företag eller alla jobb. Det är inte ens något att önska sig. Men det är bra om vi har lämnat den blinda tilltron till marknadens förmåga också när det kommer till strukturförändringar. Ibland behövs det rådrum, och det är precis det politiken kan skapa, till exempel med stöd till permitteringar.


Tycker du att det är rimligt att samhället satsar miljoner i stöd för att rädda jobb? Och vilket stöd är mest effektivt? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 och pågår i ungefär en halvtimme. Du kan dock ställa din fråga redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.