Högern bör se upp för spanska sjukan

Spanska valet – totalflopp för PP

Premiärminister Pedro Sánchez kanske inte ställde sig vid korvkiosken och beställde trygghet i stället för skattesänkningar, men valresultatet han fick är i stora drag en kopia av Stefan Löfvens. I det spanska valet nådde socialdemokratiska PSOE – liksom det svenska partiet – 29 procent. En klar seger, men inte tillräckligt för egen majoritet.

För första gången sedan diktatorn Francos dagar har ett högerextremt parti, Vox, tagit plats i parlamentet. Men till skillnad från svenska Sverigedemokraterna har inte Vox en politisk bakgrund i den rasistiska och nazistiska rörelsen, utan är utbrytare från högerpartiet Partido Popular. PP gör i sin tur en katastrofal valrörelse, landar på 17 procent och förlorar minst hälften av sina 137 mandat.
Man kan tala om att högern drabbats av en särskild "spansk sjuka". Länge hade landet ett tvåpartisystem. Vid valet 2015 – efter tuffa nedskärningsår som svar på finans- och bolånekrisen – tappade PP närmare 14 procent till det nya liberala partiet Ciudadanos. Nu har ytterligare 10 procent gått till reaktionära Vox.
Bakgrunden till Vox framfart har vissa likheter med SD:s i Sverige. Invandringen har blivit en huvudfråga – Vox pekar liksom SD ut muslimerna som ett hot. Partiet har en konservativ syn på familjen – mamma, pappa, barn är det acceptabla. Likt SD och KD målar Vox upp bilden av hotade traditioner, och har gjort tjurfäktningen till en symbolfråga.

Men det främsta skälet till Vox framgångar är motståndet mot de katalaner som vill bryta sig loss från Spanien. Ilskan över utbrytningsförsöken har gett Vox vingar.

Tre val på fyra år

Den politiska oron i landet har varit stor, med korruptionsskandaler och tre parlamentsval på fyra år. Behovet av stabilitet är nu stor.
Så var ska nu Pedro Sánchez vända sig för att få till en handlingskraftig regering? Han flaggar redan nu för att det kan bli en svår regeringsbildning, som kommer att kräva många och långa samtal.

Ciudadanos nådde 16 procent i valet, och spanska medier spekulerar i möjligheten till en mittenregering. Både PSOE och Ciudadanos har varit tveksamma till en sådan lösning, många grundfrågor skaver – men så lät det även inledningsvis i Sverige, när en överenskommelse mellan de rödgröna, Centern och Liberalerna först kom på tal.

Måste ha stöd av småpartier

För Pedro Sánchez är vänsterpartiet Unidas Podemos en mer självklar samarbetspartner, men det skulle inte heller räcka för en majoritet. PSOE måste då fortfarande ha stöd av småpartier som tagit sig in i parlamentet. Respekt för konstitutionen och vikten av social rättvisa är grundfrågor som Sánchez betonar i regeringsbildningen. Förhoppningsvis tar processen inte flera månader, som efter det svenska riksdagsvalet.
En sak har vi lärt oss, och det är att när högerpartier räcker ut handen åt högerextrema partier så går normaliseringen av dessa fort. Det otänkbara blir – som i fallet med Ebba Busch Thors KD och Sverigedemokraterna – plötsligt tänkbart. När makten hägrar så kliver vissa partier över alla gränser.

Valet i Spanien är en succé för ett socialdemokratiskt parti i ett stort europeiskt land. Men det visar också vad som står på spel i EU-valet. De högerextrema partierna är åter på frammarsch i Europa. Då måste övriga partier bekänna färg.