Mejla

Pernilla Ericson

Publicerad:
Uppdaterad:

De här nazisttöntarna menar faktiskt allvar

RFSL ställer in i Almedalen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

NMR i Visby under politikerveckan i Almedalen 2018.
Foto: Henrik Montgomery/TT
NMR i Visby under politikerveckan i Almedalen 2018.

Det kan vara ett av de töntigaste utrop som någonsin hörts.
“En frände är i fara!”
Den här nazisten befann sig inte på en strand i Normandie, med kulorna visslande runt öronen, inför annalkande amerikanska, engelska och kanadensiska trupper.

Nej, han såg poliser ingripa mot en nazistkompis i Visby sommaren 2018, och försökte kalla till sig andra nazistkompisar för att rycka in och bilda kedja. Så mycket med nazistsekten NMR är fullkomligt patetiskt. Världsbilden. Förnekandet – och samtidigt upphöjningen – av ett av historiens värsta brott. Hur de ställer upp i demokratiska val och faktiskt tror att de ska kunna ha någon framgång.

Dömda för mord och dråp

Men så mycket med NMR får skrattet att fastna i halsen. Förgrundsgestalter och medlemmar i NMR är dömda för bland annat mord, dråp, grov misshandel, rån, förberedelse till mord och en serie bombdåd.

2016 chockades Finland när en 28-årig man blev nersparkad av en nazist i rörelsens finska falang. 28-åringen spottade åt den högerextrema gruppen som delade ut flygblad. En nazist rusade då på honom och sparkade omkull honom, och 28-åringen föll hårt mot den stenbeklädda gatan. Han avled sex dagar senare, i sviterna av en hjärnblödning.
NMR är kända för att vara militanta, knivbeväpnade. De hotar öppet meningsmotståndare; “När vi tar makten ska ni dingla”. När de tågar fram hörs slagord som “Vit revolution utan pardon” och “Krossa homolobbyn”.

Förespråkar rashygien

Utvecklingen i världen ger dem en känsla av vind i seglen. Trumps framfart i USA, Bolsonaros i Brasilien. I Frankrike blev grovt högerpopulistiska Nationell samling största parti i EU-valet. Militant nazistiska, grekiska Gyllene gryning behåller sina platser i Europaparlamentet, och Slovakien röstade in nazistpartiet Kotleba, som förespråkar rashygien.
Plötsligt blir NMR:s förhoppningar mindre skrattretande. Europas minne är uppenbarligen skrämmande kort.
Och de här två bilderna ligger jämsides när RFSL nu meddelar att de ställer in medverkan i Almedalen, efter hot från nazister. I fjol fick nazistsekten tillstånd att ha bokbord precis utanför det hus där RFSL vanligtvis håller till. RFSL Ungdom valde då att avboka medverkan. RFSL är kritiska till hur polisen väljer att tolka Sveriges grundlag.
– Polisens primära uppdrag blev att säkerställa nazisternas demonstrationsfrihet men kunde inte skydda vår mötesfrihet och föreningsfrihet på samma plats, säger Sandra Ehne, förbundsordförande RFSL, till TT.
Regeringen har inte blundat för oron. Man har tagit steg för att försöka förbjuda rasistiska organisationer, men hittills utan framgång.
Nu står vi här igen. Det kommer att bli en sorglig repris av fjolårets Almedalsvecka. Där en festival som ska handla om politik, debatt, utbyte av idéer, också präglas av hotet från en ständigt närvarande nazistsekt.

Och de kommer med förnyat självförtroende.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: