Mejla

Fredrik Virtanen

Svenska värderingar hittas inte i botten av TAN-flaskan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD:s ”svenska värderingar” är i minoritet. Moderaternas försökt att kopiera dem ledde väljarflykt.
Foto: ANDREAS BARDELL
SD:s ”svenska värderingar” är i minoritet. Moderaternas försökt att kopiera dem ledde väljarflykt.

LEDARE

Denna sannolikt bakfulla midsommardag ska jag tala lågmält, nästan viskande, om GAL-TAN och ”svenska värderingar”, okej?

GAL-TAN-skalan har nämligen börjat överskugga den traditionella höger-vänster-skalan. Den mäter våra värderingar.

Är vi progressiva eller konservativa? Mångkulturalister eller rasister? Humanister eller realister?

I övre änden finns GAL, som står för grön, alternativ, liberal. I nedre änden finns TAN, som står för traditionell, auktoritär, nationalistisk.

Alltså:

En fascist befinner sig i nedre högerkrysset, och en hippie i övre vänstra, om man även lägger på den gamla höger-vänster-skalan. Men väldigt få är så extrema.

Foto: SOM-INSTITUTET
GAL-TAN-skalan och vänster-högerskalan för ett år sedan, enligt professor Henrik Oscarsson vid SOM-institutet. Den visar partisympatisörers placering, inte själva partiernas. En uppdaterad analys från Oscarsson kommer onsdag 28/6 i forskarantologin. ”Larmar och gör sig till”.

Kvinnor och unga är mer GAL, äldre och män mer TAN. Det gäller här och överallt: Corbyns brittiska väljare var främst unga vänster-GAL, Trumps i USA äldre höger-TAN, medan Macron vann Frankrike med mitten-GAL.

▪▪▪

Nu blev det kanske trassligt, denna sannolikt tunga midsommardag.

Vi tar det lugnt, och ett glas iskall saft. Kall, kall saft.

Jag undrar bara: Var på denna skala finns det glödheta politiska begreppet ”svenska värderingar” som Moderaterna lanserade förra våren?

Svenska värderingar.

Svenska värderingar.

”Svenska värderingar”.

Larv.

Även Stefan Löfven (S) har orerat mycket om dessa svenska värderingar i betydelsen: tuffa tag, krav, plikt, invandrare som ska göra rätt för sig, 10 000 nya poliser osv – historiskt typisk sossepolitik som återlanserats. Hittills har denna nygrabbighet fungerat rätt bra för sossarna.

Foto: STEFAN MATTSSON
Kinberg Batra bytte bort Reinfelds värderingar mot Åkessons och tappade stöd.

Medan Moderaterna har misslyckats helt med omsvängningen från Fredrik Reinfeldts populära period högt uppe på GAL till väldigt TAN.

Raset i opinionen har inte inneburit en ny strategi, tvärtom: Anna Kinberg Batras nationaldagstal var mörkblågrandiost nära Jimmie Åkesson – och veckan efter talade hon i förortsområdet Järva på samma tema om: muslimska män, trygghet, lag, ordning.

Och i veckan bjöd regionrådet i Skåne in den debattören Ann Heberlein att kandidera för M till riksdagen. Heberlein som förstås släppt boken ”Den banala godheten – mångkultur, integration och svenska värderingar” om GAL-människor som Heberlein inte anser begriper godhetens konsekvenser. Bara en moderat förstår ondskans vikt.

Och på Twitter fortsätter tunga moderater som Hanif Bali från Solna, Jan Ericson från Sjuhärad och Lars Beckman från Gävle att sprida moderata svenska värderingar. Efter senaste terrormordet i London skämtade Bali till exempel om att dådet inte får leda till ”rasistofobi” mot ”fredliga rasister”, vilket rent av fick Dagens Nyheters ledarsida att vämjas.

M:s partistyrelse kommenterar terrorattentat i London på Twitter.

Jag tror inte att de värderingar som Moderaterna kommunicerar numer är särskilt svenska. Men det får vi förstås se på valdagen.

▪▪▪

Okej. Lugn. Vi tar det lugnt nu. Pusta.

Jag vet att du är känslig efter några glas svenska värderingar för mycket i går. Det finns, förstås, inga generella svenska värderingar. Vi har alla olika böjelser. Men jag tror inte att svenska värderingar hittas på botten av TAN-skalan.

Svensk politik har fiskat där nere i mörkret sedan flyktingkrisen 2015, då människor skrämdes av alla TAN-stinna systemkollapsprofeter – men det är dags att ta sikte mot ljuset.

Enligt mig är svenska värderingar fett GAL. Möjligen inte tillräckligt vänster för min smak men, hey, man kan inte få allt.

Svenska värderingar är: humanistiska, feministiska, solidariska, miljövänliga, moderna, progressiva. Det verkar ha glömts bort. Den politiker som påminner om vilka vi är kommer bli en framgångsrik politiker. Det är vad jag tror. Ljuset!

Tack för att du orkade ända hit, god fortsättning! Vi skålar i isvatten för framtiden.

Följ Fredrik Virtanen på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande texter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.