Busch Thor missade kursen om marknad

Det finns saker i politiken som jag bara inte kan förstå. En är att troende anhängare av marknadsekonomin ofta har så svårt att begripa vad en marknad verkligen är.

Ta Ebba Busch Thor som exempel. I fredags “hösttalade” hon på ett hotell alldeles intill Skansen i Stockholm. Ännu ett försök att kidnappa svensk nationalism för politiska syften. Skansengrundaren Artur Hazelius och min hemtrakts hembygdsvän Karl-Erik Forsslund roterar nog i sina gravar.

Annars brukar hon helst tala om låglönejobb.

Busch Thor måste ha gått igenom varenda utbildning som näringslivets tankesmedja Timbro arrangerat om marknadsekonomi, fri företagsamhet och så vidare.

Ändå verkar hon - och flera av hennes allianskollegor - tro att politiska diktat kan sänka lönen för nyanlända och ungdomar utan att det påverkar någon annan.

Hur är det möjligt? Det har jag funderat på oavbrutet sedan Busch Thor och de andra partiledarna debatterade i SVT:s studio för ett par veckor sedan.

På en marknad tvingar den som kan erbjuda en vara till lägsta pris andra att anpassa sig eller gå under. Det är själva idén. Vi skulle kunna säga att det är den viktigaste poängen med marknaden.

Oftast - när det handlar om tandkräm, raggsockor eller hamburgare - är det utmärkt. Effektiva företag tar marknadsandelar av mindre effektiva och vi konsumenter får mer för våra pengar.

Men när det är vi själva, eller i vart fall vårt arbete, som är själva varan blir det lite annorlunda. Då är det inte självklart att den som är billigast ska få sätta priset på allas arbete.

Det är därför fackförbunden slår vakt om kollektivavtal med fasta nivåer och ingångslöner, och det är därför som låglönesatsningen är en så viktig del av den LO-samordning som presenterades i förra veckan. Alternativet är att människor tvingas bjuda under varandra för att få ett jobb. Det handlar om att förstå marknaden och att försöka hantera den.

Utbildade sjuksköterskor eller lärare behöver säkert inte oroa sig för Ebba Busch Thors lönelagar. Inte ingenjörer eller partiledare heller. Men för restaurangbiträden, städare eller handelsanställda - för att ta några exempel - är det annorlunda.

Vi lever som sagt i en marknadsekonomi.

Kristdemokraternas lönelagar ska göra rent hus med krångel och restriktioner. Det kommer att få effekter, och det är precis det som är meningen.

Skiljelinjen i svensk politik går just nu mellan låglönesatsning och låglönejobb.

Någonstans måste jag trots allt tänka att Ebba Busch Thor förstår att hennes lönelagar skulle betyda lägre löner för väldigt många. Jag vill ju inte tro att alla kurser på Timbro skulle vara helt bortkastade.

Men jag vet faktiskt inte.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln