Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Laura, Lorentz

Lärare ska inte behöva gömma sig på toaletten

Våldet är skolministerns ansvar

Skolminister Lotta Edholm.
Skolminister Lotta Edholm (L) erkänner att skolan behöver mer pengar, men levererar inte.

Våldet i skolan ökar, framför allt på låg- och mellanstadiet. En granskning gjord av SVT visar att anmälningarna till Arbetsmiljöverket har ökat med runt 60 procent på fem år. Oftast handlar det om skolpersonal som drabbats av våldet.

I ett fall blir en gravid lärare sparkad så hårt i magen att hon får missfall. I ett annat fall tvingas en lärare gömma sig på toaletten efter att ha blivit misshandlad av en elev. Dennes kollega låser in sig och resten av barnen i klassrummet, men får ändå ett slag i magen när eleven försöker ta sig in genom ett fönster.

Facket kräver pengar

Nu kräver fackförbundet Sveriges Lärare att politikerna ingriper. Problemet handlar om resursbrist efter år av ekonomiska nedskärningar. Det behövs pengar och personal.

– Ett barn är aldrig ett arbetsmiljöproblem, men det blir det indirekt när våra villkor blir allt sämre. I grunden kan vi hantera det här i klassrummet om vi bara är tillräckligt många och har tid att förbereda oss, säger Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog till SVT.

Men skolminister Lotta Edholm (L) verkar ha svårt att ta in vad lärarna säger. Hon pratar om lagstiftning för att förtydliga befogenheter för lärarna, och en kulturförändring.

– Föräldrar måste ta ett större ansvar och skolan har också ett ansvar för att sätta ner foten, säger hon.

Den gravida läraren som blev sparkad i magen hade knappast haft hjälp av tydligare befogenheter. Den som blev misshandlad och gömde sig på en toalett hade gissningsvis redan testat att sätta ner foten.

Behövs fler lärare

Det hjälper inte att vara bestämd eller ha tydligare lagstiftning. Det gör däremot stor skillnad att vara fler. Lärarna behöver kollegor och elevassistenter med rätt kompetens, tid att förbereda sig och en mindre stressig arbetsmiljö.

Edholm erkänner att hon också har ”ett ansvar att öka resurserna”. Insikten är en bra början, men fina ord är inte till någon nytta när pengarna tagit slut. De har just spenderats på skattesänkningar för de rikaste.

Den som tittar närmare på regeringens skolpolitik finner snart en röd tråd. De föreslagna lösningarna på komplexa problem är ofta billiga. Ett mobilförbud kostar inget. Prat om kultur, dåliga föräldrar och lärare som inte klarar av att sätta ner foten är också gratis. Likaså att stryka betyget F.

Skolminister Lotta Edholm borde lyssna på lärarna. Att börja prata pengar är en bra start.


Har du barn i låg- och mellanstadieåldern? Jobbar du eller andra du känner rentav i skolan? Vad tycker du om utvecklingen och vad tror du behöver göras? Dela med dig av dina tankar och erfarenheter. Chatten öppnar 09.00 men du kan skicka in frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer idag. Tack för att ni engagerar er!

  • Har jobbat don lärare på högstadiet i 20 år. Är på väg att lämna skolan för gott. Arbetsmiljö är under all kritik. Vi på en friskola tvingas vi att ge glädjes betyg annars är man utsatt för repressalier. Jag vägrade och har fått utstått det värsta arbetsmiljö man kan tänka sig. Liknande psykistortyr behandling av ledarna.

    Något måste ni politiker göra!!! Vi lärare håller på att gå in i väggen!

    cecijohansen

    Fruktansvärt!

    Susanna Kierkegaard
    8 jan09.26
  • Det som är så skrämmande är att ingen pratar om att andelen barn med npf ökar och många av de barnen blir utåtagerande när dem inte får rätt stöd och den förberedelse som dem behöver. Många gillar att prata överdiagnostisering men jag skulle nog snarare säga att det underdiagnostiseras. Det är många barn och unga som behöver extra hjälp men får den inte då det inte finns nog med personal. Jag fasar för den dagen mina barn börjar för kommer dem få den hjälp de behöver? Eller blir dem ytterligare en rubrik för att dem inte fått hjälp så att skolan blir övermäktig för dem?

    Orolig npf förälder

    Tror att marknadsskolan och skolpengen är en stor del av problemet. Det är inte lönsamt att satsa på "dyrare" elever tyvärr.

    Susanna Kierkegaard
    8 jan09.24
  • Måste bara kommentera några inlägg

    Har jobbat i skolan i över 40 år och…

    Samhället har förändrats de senaste 30 åren vilket innebär att både barn, föräldrar och läraruppdraget har förändrats.

    Men resurserna är i stort sett desamma eller mindre, DET är en ekvation som helt enkelt inte går ihop

    Caprileah

    Nej det är verkligen svårt att förstå hur lärarna håller ihop det, all respekt till dem.

    Susanna Kierkegaard
    8 jan09.22
  • God morgon,

    Demiroks förslag om att placera de utåtagerande barnen i speciella klasser är ett bra förslag. Här kan man tillföra mer resurser till dessa barn och förmodligen blir det mer lugn i klasserna som ”slipper” problembarnen.

    Ofattbart att politiken kan snåla på skolan. Barnen och en bra utbildning är ju Sveriges framtid.

    Så fruktansvärt dumsnålt.

    Vet att det låter stenålders, men kanske behövs en modern variant av gamla tiders uppfostringsanstalter. Uppenbart att många barn

    (och vuxna) har svårt att uppföra sig.

    Kerstin

    C-förslaget kan absolut vara värt ett försök om lärarna tycker det verkar bra.

    Susanna Kierkegaard
    8 jan09.21
Kommer S hämnas för Kombilotteriets död?
Kommer S hämnas för Kombilotteriets död?
34:20

Följ ämnen i artikeln